Bloggflöde

 • Börsstart i dur, stängning i moll – tre ut, två in

  Tre bolag lämnar laguppställningen och två bolag in. Men först dagens utfall; från dur till moll på Stockholmsbörsen som stängde under nollan på -0,17%. Min laguppställning stängde också precis under minusstrecket. Däremot steg min ränte- och obligationsportfölj med +0,71%. Svenska BNP siffran kom in överraskande högt, +0,6% istället för preliminära +0,2%. Det var ju något helt annat än tyska BNP som sjönk för andra kvartalet i rad, vilket defineras som recession. Jag är inte förvånad av det svenska BNP utfallet med tanke på industribolagen excellenta rapportutfall. Frågan är om det här ger stöd för ytterligare en räntehöjning från Riksbanken i juni. Vi får se, men det är intressant att det kan bli så olika i närliggande länder som har mycket handelsutbyte med varandra.

  Redan på morgonen fick New Wave, Nibe och Sobi flytta till avbytarbänken eftersom bolagen fr o m igår trendar under MA200. Gemensamt för alla tre är att de fallit ner mot MA200 och min förhoppning har varit att de skulle vända uppåt därifrån. Tyvärr blev det inte så. Från avbytarbänken tar jag in två starka trendare i Fortnox och Hexagon. Tre ut och två in, därmed återgår jag till min regel att hålla mig till 30 bolag. Efter alla vinsthemtagningar har jag blivit för likvid och hamnat i det angenäma problemet om jag skall utöka antalet bolag till 31 eller höja nivån i respektive innehav. Jag väljer det senare och håller mig till min regelbok då jag tycker att 30 spelare är ett okej antal att hålla reda på.

  I dagens börsnedgång passade jag på att fylla på i mina innehav som trendar över MA50 men som hade en nedgång idag. Därför blev det påfyllning i Bakkafrost, Ependion, Surgical Science och Husqvarna. I och med att jag höjer grundnivånför respektive bolag  kommer det att bli en hel del påfyllningar framöver, men jag passar på när det är rött på börsen eller i det enskilda innehavet.

 • Lundbergs: ökar substansvärdet i Q1

  Sist ut att rapportera i min laguppställning är investment- och fastighetsbolaget Lundbergs. I år är aktien upp +4,35%inklusive uppgången idag på rapporten med +0,8%. Lundbergs rapporterar ett substansvärde på 500 kr per aktie den 31 mars, en ökning från 484 kr vid årsskiftet. Per den 26 maj ökade substansvärdet ytterligare till 512 kr. Aktien trendarprecis över sitt MA200d med ca en procent och handlas till en substansrabatt med ca 8%. Under kvartalet har Lundbergs fyllt på i Handelsbanken, Industrivärden och Sandvik.

 • ”Lågkonjukturen, var god dröj!” BNP +0,6%

  ”Lågkonjunkturen, var god dröj!” skriver SEB-ekonomen Robert Bergkvist på Twitter. Enligt SCB ökade Sveriges BNPmed 0,6 procent under det första kvartalet 2023, jämfört med föregående kvartal. Det var högre än de preliminära siffrorna som visade på en ökning på 0,2 procent. Uppgången förklaras framför allt av lagerinvesteringar och stark varuexport. Jämfört med första kvartalet 2022 ökade BNP med 0,8 procent. Det här visar att svensk ekonomi har oväntat hög motståndskraft och kan ge stöd till ytterligare en räntehöjning från Riksbanken.

 • Medioker Stockholmsbörs när New York m fl höll ledigt

  Här i Tyskland är Annandag Pingst fortfarande en röd helgdag, allt är stängt. Jag tog också ledigt, men på morgonen när börsen låg på plus gjorde jag sex vinsthemtagningar; i Ependion, HMS Networks, Atlas Copco, Munters och Lagercrantz. Surgical Science låg på minus så jag fyllde på lite. När jag kom hem i kväll och kollade läget såg jag till min förvåning att Stockholmsbörsen stängt på -0,60%. Min portfölj hade stängt på -0,39%. Jag analyserar inte något av detta, istället gör jag som tyskarna och fortsätter vara ledig. Men okej, den obligatoriska topplistan redovisar jag nästa sida. Förra veckans fjärde mest handlade bolag, Latour, fick ikläda sig ledartröjan idag utan särskilda nyheter. Latours premie är historiskt låg för tillfället och det lockar köpare. På andra plats kom konsumentpressade Thule som återfinns på Top 15 bland Stockholms mest blankade aktier. Trean Addnode steg också utan direkta nyheter.

 • Min aktievecka: rapport, skuldtak, jobbsiffror, BNP, konjunkturbarometer, utlåning, industri-PMI, börstrend, VIX och portföljhändelser

  Överenskommelsen om skuldtaket kan lyfta börserna kommande vecka. Enligt republikanerna stödjer 95% av medlemmarna avtalet. Då ska det inte vara några problem att få igenom avtalet i kongressen och senaten även om tiden är knapp. Efter fredagens oväntat höga kärninflationen har sannolikheten för fler räntehöjningar från Fed ökat. Kanske avgörs det på fredag när USA:s jobbsiffror redovisas. Frågan är om det räcker med en avmattning i jobbsiffrorna för att Fed skall avstå en höjning. I Sverige är det fokus på tillväxten. Vi får faktiskt BNP-utfall som väntas visa att Sverige än så länge inte fallit in i en recession likt Tyskland. Vi får även siffror om utlåningen till hushåll och företag, industri-PMI samt en ny konjunkturbarometer. ”Barometern sjönk i april månad men botten tycks vara nådd då den rört sig mer sidledes under 2023”, skriver Handelsbanken.Tekniktunga Nasdaq 100 trendar bäst, men är ganska överköpt nu. Sämst trendar Helsingfors och är som en följd av det den mest översålda börsen. Toronto och Oslo balanserar på sitt medelvärde. VIX-indexet är fortsatt på låg nivå, 17,95 (16,81), vilket indikerar en lugn börs med hög riskaptit. Med skuldtaksöverenskommelsen klar kan det bli en bullish vecka. Den här veckan kommer en kvartalsrapport, den sista för Q1. Laguppställningen har levererat bra och är upp +5,29%för den senaste tremånadersperioden. Jag har gjort många vinsthemtagningar, ofta flera gånger i samma bolag, och behållt grundinnehaven. Den senaste nykomlingen är Nibe som varit nere och vänt under sitt MA200. Jag har länge bevakat bolaget som uppfyller mina fundamentala krav. Vanligtvis kan det ses som en säljsignal när en aktie korsar MA200 uppifrån. Jag hoppas på det motsatta att aktien får stöd och gör en pivot uppåt härifrån. Så här långt ser det bra ut. Den enda aktien som stängde veckan under sitt medelvärde är New Wave. Lägligt nog fick aktien en stark rekommendation i Di i helgen. Rekommendationen och att aktien är översåld kan ge aktien ett lyft i veckan.

Annons