Mitt första blogginlägg

Aktieportfölj, fonder och andra investeringar

Följ med på min resa när jag skriver om aktier, fonder och andra privata investeringar. Jag kommer att skriva om fundamental och teknisk analys och strategier. Det blir som en dagbok där jag berättar om köp och sälj i portföljerna och hur jag tänker kring mina beslut. Jag har just kört igång den här bloggen (mars 2020), så kom gärna tillbaka för fler inlägg. Jag prioriterar lärande och hållbara investeringar framför vinst. Du kan prenumerera på inlägg genom att fylla i din e-postadress nedan.

Veckorapport 3 – Stål och mjukvara bäst

Under årets tredje vecka är det en blandad utveckling på de börser Aktieportföljen är aktiv på. En riktigt bra ökning har de nordiska börserna; Oslo +2,08, Helsingfors +1,73%, Köpenhamn +1,68% och Stockholm +1,61%. Mer återhållsamt var tyska DAX30 +0.63%, DJ USA +0,59% medan DJ Canada backade med -0,43%. Aktieportföljen hade totalt sett en bra vecka och innehaven ökade med +1,70%.

Den fortsatt mycket besvärliga härjningen av andra vågen Covid-19 samt relaterade smittspridningsbegränsande åtgärder talar för en sämre avslutning på 2020 för bl a restaurangnäringen samt en fortsatt mycket problematisk inledning på 2021. Troligen ger de pågående vaccinationsutrullningarna snart effekt och vi kan se en nedgång i den andra vågen.

I USA finns ett växande antal republikaner som har uttryckt tvivel om behovet av ytterligare en stimulansomgång, särskilt med en prislapp på 1,9 biljoner dollar som Biden föreslår. Det blir allt mer oklart när demokraternas ambitiösa stimulansmål blir lag.

Aktierna med bäst utveckling

🇸🇪 I.A.R Systems +18,54%. Inför 2021 har I.A.R Systems alla förutsättningar att fortsätta att utvecklas. Bolaget har hämmats av pandemin, men när coronavaccineringarna rullar och ut pandemin avtar är förutsättningar på topp.

🇸🇪 SSAB +16,65%. SSAB stiger i takt med den kraftiga återhämtningen av stålpriset.

🇳🇴 Volue +10,97%. Volue har en unik plattform med digitala molntjänster till energi- och kraftföretag som möjliggör en smidig övergång till grön energi. Inför 2021 kommer vi att se både en strukturell och organisk tillväxt.

🇸🇪 Formpipe software +9,79%. Många mjukvarubolag har utvecklats starkt på börsen det senaste året. Formpipe är inget undantag på den punkten. I somras förvärvades brittiska EFS Technology. Kan Formpipe fortsätta förvärvstempot så finns det mer uppsida i aktien.

🇺🇸 Apple +9,38%. Apple kommer med sin Q1 rapport den 27 januari. Det är troligt att det blir ytterligare ett rekordkvartal, där det är iPhone 12 som står för draget under galoscherna. Spännande läsning, så det är bara att spänna fast säkerhetsbältet och glida med.

Aktierna som gick sämst

🇺🇸 IBM -7,62%. Det amerikanska teknikbolaget IBM redovisar en omsättning strax under förväntningarna medan justerat resultat per aktie var högre än väntat i fjärde kvartalet. För nästa år spår bolaget tillväxt i försäljningen. I efterhandeln gick aktien ned. Det kan bli mer påfyllning i aktien för min del.

🇺🇸 Lazard -4,76%. Lazard kommer att offentliggöra sina helårs- och fjärde kvartal 2020-resultat i ett pressmeddelande som kommer att presenteras den 5 februari. Sedan köp har aktien stigit med 22%, kanske fredagens dipp ger mig ett påfyllningsläge.

🇺🇸 Intuitive surgical -4,46%. Pionjären inom invasiva robotkirurgiska system uppfyllde förväntningarna under fjärde kvartalet. Kommentarer angående ytterligare förseningar i operationer runt om i världen gillades dock inte av investerarna och aktien dippade. Även här påfyllningsläge?

🇸🇪 Loomis -4,46%. Förlängningen av pandemin passar inte Loomis alls. Återhämtningen lär dröja ett tag till. Jag avvaktar.

🇸🇪 Oncopeptides -4,34%. Även här finns en viss oro p g a den förlängda pandemin. Jag avvaktar, eftersom detta är en förhoppningsaktie och inte får vara för stor del i portföljen.

Följ Aktieportföljen i realtid

Jag har nyligen flyttat mina portföljer till Nordnet och nu är det möjligt att följa min aktiehandel i realtid, åtminstone om du har en användare på Nordnets Shareville. Självklart fortsätter jag att sammanställa mina köp och händelser som tidigare här på bloggen, men nu är det alltså möjligt att följa mig i realtid. Den här bloggen kommer även i fortsättningen att vara prio ett när jag pratar investeringar. Jag har inga sponsrade inlägg utan är en helt oberoende bloggare om investeringar.

Eftersom jag är helt ny på Shareville har jag 0 följare, du kan bli den förste 🙂

Idag har jag t ex gjort tre påfyllningar av befintliga innehav, fler lär det bli under dagen och kvällen. Det är möjligt att det blir något nytt innehav också. Så här ser det ut på Shareville, det går även att prenumerera på en användares aktiviteter så man får ett automatisk meddelande när handel sker.

Dessutom kan man se portföljernas utveckling, innehavens fördelning, historik och rating.

Detta är en exempelportfölj, dvs ingen av Aktieportföljens portföljer.

Det som inte syns på Shareville är värdet eller antalet av användarnas värdepapper.

Veckorapport 2 – En röd börsvecka

Under årets andra vecka backar alla börser Aktieportföljen är aktiv på. Endast OMX30 håller sig något över noll medan hela Stockholmsbörsen backar med -0,29%. Störst nedgång har Danmark -2,47%, följt av Tyskland -1,86%, USA -1,48%, Norge -1,32%, Finland -0,75% och Canada -0,73%.

Aktieportföljens innehav fick en nedgång på -1,10%.

Under veckan genomfördes följande transaktioner.

Hela innehaven avyttrades i

🇫🇮 Citycon ( fyllde på i början av veckan men jag sålde hela innehavet senare) 🇸🇪 AAK 🇸🇪 Catena Media

Nya bolag i portföljen blev

🇸🇪 Skistar 🇩🇰 Chemometic (Förhoppningsvis hinner jag skriva mer om dessa case i kommande inlägg)

Planenliga påfyllningar blev det i några befintliga innehav

🇩🇪(🇳🇱) Acell Group 🇺🇸 Abbvie 🇺🇸 Apple 🇺🇸 Adobe 🇺🇸 Activision Blizzard 🇺🇸 AT&T 🇺🇸 IBM 🇸🇪ASSA ABLOY 🇸🇪ABB 🇸🇪Alfa Laval 🇸🇪 Addnode Group 🇸🇪 Castellum 🇸🇪Cloetta 🇸🇪 Cellavision 🇸🇪Elekta 🇸🇪Electrolux 🇸🇪Eolus Vind 🇸🇪 Ericsson 🇸🇪Embracer

Aktierna med bäst utveckling

🇺🇸 Digital Really Trust +2,27%

🇩🇪 (🇳🇱) Accell Group +2,02%

🇸🇪 Cloetta +1,52%

🇩🇰 Novo Nordisk +1,24%

🇺🇸 Omega Healthcare +1,16%

Aktierna som gick sämst

🇸🇪 HMS Networks -8,22%

🇳🇴 Scatec -5,77%

🇩🇰 Chemometic -4,49%

🇸🇪 Sivers -4,46%

🇸🇪 Eolus Vind -4,32%

VARFÖR SKA DU SPRINGA? 5 POSITIVA EFFEKTER AV LÖPNING

Efter några timmars analys och aktiehandel framför datorn snörade jag på mig löparskorna och sprang 8 km. Oavsett vad som motiverar oss att springa, så är löpning bra. Här är fem skäl till att ge dig ut på en löprunda, eller om du aldrig gjort det förut, att börja springa!

1 – DET ÄR ROLIGT

Att springa en runda handlar om att ha roligt på flera olika sätt, t.ex. att njuta av naturen, att rensa huvudet, få lite bättre kondition och att uppnå dina mål.

2 – DET ÄR HÄLSOSAMT

LÖPNING ÄR BRA FÖR DIG.

Studier visar att idrott, och därmed löpning, är bra för din hälsa. Regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att upprätthålla det muskuloskeletala systemet (muskler och ben) och minskar risken för diabetes, högt kolesterol, högt blodtryck och till och med hjärt-kärlsjukdomar. Det är ingen tvekan om att idrott är ett bra sätt att hålla sig frisk.

3 – VIKTNEDGÅNG

För löpning och all annan fysisk aktivitet gäller följande: ett regelbundet och målmedvetet träningsprogram ökar din energiförbrukning. I kombination med en hälsosam och balanserad kost kan löpningen därför, i vissa fall, hjälpa dig att gå ner i vikt.

4 – LÖPNING ÄR LÄTTILLGÄNGLIGT

Löpning är inte en dyr sport. Du behöver inte en massa utrustning och det tar inte lång tid att göra sig i ordning inför en löprunda, vilket är praktiskt om du springer regelbundet.

5 – VARA EN DEL AV EN GEMENSKAP

Löpning är visserligen en individuell sport och många löpare föredrar att springa i ensamhet, men att springa tillsammans med vänner, i en löpargrupp eller i en tävling kan ge dig extra motivation och öka ditt välbefinnande.

Källor: Bilderna är mina egna. Texten är inspirerad av Salomon.com

Dagens handel

Idag har jag fyllt på befintliga svenska och utländska innehav och sålt av ett svenskt innehav.

Påfyllning av utländska innehav:

🇺🇸 Abbvie

🇩🇪 (🇳🇱) Accell Group

🇺🇸 Activision Blizzard

🇺🇸 Adobe

🇺🇸 Apple

🇺🇸 AT&T

🇫🇮 Citycon

🇨🇦 Transalta Renewables

Påfyllning av svenska innehav:

🇸🇪 ABB

🇸🇪 Assa Abloy

🇸🇪 Addnode Group

🇸🇪 Alfa Laval

Sålt hela innehavet:

🇸🇪 AAK

Nyårskonferens live i detta nu….

Idag sitter jag uppkopplad mot SKAGEN Fonders digitala nyårskonferens. Årets tema är Investment risks and opportunities – what lies ahead? Sååå intressant…. med bästsäljande författaren Michael Lewis (The Big Short, Moneyball, Liar’s Poker), ”Den svarta svanens” fader Nassim Taleb, Citis globala chefekonom Dr Catherine L Mann och andra världsstjärnor inom ekonomi, globalisering, investeringar, riskanalys och hållbarhet.

Veckorapport 1 – Sol, vind, vatten i topp

Om 2020 års sista vecka blev bra så blev årets första vecka fantastisk på världens börser. Stort fokus blev det när Trumps huliganer, påhejade av Trump, intog Capitolium när kongressen skulle fastställa Joe Bidéns seger i presidentvalet. Klokt av kongressen att snabbt återsamlas och fortsätta mötet för att fastställa valutgången. Börserna ser med lättnad på att det sista hindret är undanröjt och att Biden nu i lugn och ro kan installeras den 20 januari. Återstår att se om det 25:e tillägget eller riksrätt vidtas mot Trump.

Coronavaccineringarna fortsätter rullas ut, vaccinen ser ut att hantera alla kända mutationer, brexitavtalet är i hamn och nya stödpaket i USA verkställs i närtid.

Stockholmsbörsens OMX30 bröt igenom 1900 och landade på 1949 punkter med en ökning på 3,98%. Bra ökningar även i Helsingfors 3,28%, New York 1,61%, Köpenhamn 2,29%, Oslo 2,79% och Toronto 3,57%.

Aktieportföljens innehav fick en bra uppgång på +3,70%. Några transaktioner gjordes inte under veckan, istället tog jag en fortsatt välbehövlig ledighet. Huvuddelen av min ISK portfölj är äntligen flyttad till Nordnet. Jag ser fram emot att ta del av Nordnet som plattform fullt ut.

Aktierna med bäst utveckling

🇸🇪 Soltech +49,58%. Soltechs ebitda-resultat går åt rätt håll och aktien gynnas av energiomställningstrenden. Bolagets offensiva förvärvsstrategi gillas av köparna. Soltech Energy har köpt ut de resterande aktierna i dotterbolagen Swede Energy Power Solutions och Merasol. Soltech Energy har även förvärvat 76 procent av aktierna i Annelunds Tak AB och 52 procent av aktierna i Ljungs Sedum Entreprenad AB. Advanced Soltechs dotterbolag i Kina har under 2020 installerat 37,6 megawatt, MW, av takbaserade solenergianläggningar. Det gör att den totala installerade kapaciteten vid utgången av året var på 176,6 MW.

🇸🇪 Eolus vind +21,20%. Investeringar i förnybar energi har de senaste åren gått från att vara politiskt drivna, till att bli en bra investering ekonomiskt. Idag är både vind och sol två av de billigaste energikällorna.

🇳🇴 Scatec +16,46%. Scatec expanderar sina solkraftverk över hela världen och har blivit en favorit på aktiemarknaden. Under 2019 har aktien stigit 76 procent. Företaget breddar nu med både vind och hydro. Företaget meddelade nyligen att det har köpt alla aktier i vattenkraftsbolaget SN Power.

🇸🇪 Sivers +14,40%. Aktien steg på att Sivers Semiconductors erhöll sin första indiska beställning. Spetsteknik inom 5G.

🇸🇪 Volati +12,16%. Volati redovisade ökande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseresultatet visade en vändning till vinst.

🇸🇪 Lundin Mining +9,17%. Lundin Minings tredje kvartal kom in över förväntningarna. Strejken i Chile är löst då parterna enades om ett nytt avtal.

🇸🇪 Volvo +8,93%. Den goda utvecklingen för den nordamerikanska lastvagnsmarknaden ger stöd till en positiv syn på fordonstillverkaren Volvo.

🇨🇦 Transalta Renewables +8,55%. Transalta växer genom nya förvärv och nyligen meddelades nya förvärv inom vind och vatten.

🇸🇪 Boliden +8,48%. Gruvbolaget Boliden förväntas få en relativt stark vinst i det fjärde kvartalet efter högre metallpriser och gynnsam verksamhet.

🇸🇪 ABB +8,30%. ABB har engagerat sig i SUM-projektet (Sustainable Underground Mining), som leds av statliga LKAB och syftar att åstadkomma en mer hållbar gruvdrift med bland annat noll koldioxidutsläpp.

Aktierna som gick sämst

🇸🇪 Storytel -5,56%. Storytel förväntas fortsätta att uppvisa en stark tillväxt under kommande år när man växer sin produkt på nya och befintliga marknader. Under Q4 lanserades Storytel i Belgien, som snart kommer att följas av Thailand. Företaget planerar också att starta i Israel och Indonesien 2021. Detta kommer att följas av ytterligare marknader under de närmaste åren. Företagets mål är att lägga till mer än 20 marknader under 2020-2023.

🇸🇪 SBB Norden -4,19%. SBB har slutfört förvärv av 54,3 procent av aktierna och rösterna i Offentliga Hus och trappar upp budkriget om Entra.

🇸🇪 Balder -4,22%. Striden om Entra inleddes i slutet av november och efter många turer höjde Castellum sitt bud den 18 december, något SBB svarade på och övertrumfade fem dagar senare. Parallellt har Erik Selin-kontrollerade Balder förvärvat 15 procent av aktierna.

🇺🇸 Digital Reality Trust -4,24%. Digital Realty äger, förvärvar, utvecklar och driver datacenter.

🇸🇪 Castellum -3,35%. Striden om Entra har gjort att kombatanternas aktiepriser fallit i veckan.

Swingtrade Skanska – första motstånd passerat

Aktieportföljens swingtrade på Skanska har nu passerat avstämningsnivån på 220 kr. I höstas tog jag en volymtrade på Skanska med en genomsnittlig anskaffningsvärde (GAV) på 200kr. Målet/riktkursen är 240 kr. Se även inlägget den 2 december 2020.

Jag fortsätter traden mot riktkursen 240 kr. Skanska fortsätter att hämta hem stororder i USA. Senast har byggbolaget fått i uppdrag att renovera avgångshallen Pennsylvania Station i New York. Beställningen är värd cirka 3,2 miljarder kronor och arbetet beräknas vara klart första kvartalet 2023, enligt ett pressmeddelande.