Bloggflöde

 • Keep calm, it’s only bearmarketrally

  Alltid trevligt med lite bearmarketrally innan nya bottnar nås. Sverigeportföljen +0,69% och utlandsportfoljen +1,39%. Kul med svenska volatila Orrön Energy på topp följd av fyra amerikanare. Jag håller mig lugn för efter toppen är nerförsbacken längre än vägen upp till toppen

 • Min aktievecka 40utdelningar, inflation, fallande tillväxt och bearmarketoptimism

  Tre utdelningar trillar in i nästa vecka frän svenska Alm Equity, finska TietoEVRY och amerikanska NXP Semiconductor. Experter ser köpläge trots sämsta septemberbörsen sedan finanskrisen. Är perspektivet 2-3 år är jag benägen att hålla med, men i närtid med stigande inflation och fallande tillväxt får man i så fall tåla att portföljen tar stryk, men även när inflationen toppat och börjar falla tillbaka har vi kvar en en fallande tillväxt ett tag till. Visst blir det några björnmarknadsrallyn framöver, men sedan faller det tillbaka till lägre nivåer. Det gäller att vara försiktig där ute och inte dras med i bearmarketoptimism och tro att det är över.

 • OMX30: Kapitulation eller motreaktion

  OMX30 har fallit under stödnivån 1835-1865. Får vi nu en kapitulation hos köparna är nästa stödnivå 1700-1720. Det är inte omöjligt att vi får en uppstuds till 1940-1970 på vägen ned till 1700-1720. Allt är avhängigt hur motsvarande utveckling blir på S&P500. Jag skyddar mitt kapital med hedge istället för att dras med i uppstudsar, se upp för FOMO.

 • Nasdaq och 10-åringen

  Som nedan graf påvisar så tog Nasdaq sats uppåt när räntan vände ned i mitten på juni. Efter ännu en räntespik uppåt har börsen åter pressats ned. Håll koll på ränteutvecklingen med andra ord skriver Carl-Henrik Söderberg på Aktiespararna.

 • Vecka 38, fall på börserna efter räntehöjningar

  OMX30 och OMXSPI backade i förra veckan med -3,38% respektive -5,28% i svallvågorna efter centralbankernas hökaktiga räntehöjningar. Tidigare bottennivåer i år har passerats och det ser inte bra ut. Min utlandsportfölj gick trots alltplus +0,68% tack vare att dollarn stärktes mot kronan med +4,27%. Sverigeportföljen backade med -2,84% och klarade sig bättre än indexen tack vare hedgefonderna som gick bäst i veckan. Hedgefonderna Lynx och SEB Asset är sedan en tid tillbaka mina största innehav och jag växlar successivt över från svenska aktier till mer alternativa placeringar och likviditet så länge bearmarket pågår. Utlandsportföljen får vara oförändrad.