
Warren Buffett är förmodligen det mest kända namnet i investeringskretsar med fantastisk börsavkastning och lång erfarenhet. Det finns en indikator som han själv använder och lär ha kallat: ”The best single measure of where valuations stand at any given moment”.
Indikatorn kallas numera för ”Buffett-indikatorn” liknar det populära P/E talet, fast på applicerat på hela marknaden.
Buffetindikatorn är en helhetsindikator för länder för att se om landets börs är över- eller undervärderad i förhållande till Bruttonationalprodukten (BNP).
Buffet-indikatorn=Landets totala börsvärde i relation till BNP.
Buffetindikatorns indikator signalerar att börsen är övervärderad vid 140% och undervärderad vid 60%. När börsen närmar sig dessa brytpunkter ökar sannolikheten för en nedgång respektive uppgång.

År 2000 var Sveriges börsvärdet högre än BNP. Sedan kom IT-kraschen börsen föll rejält. När börsen sedan bröt 60% nivån kom därefter en uppgång. Samma sak hände vid finanskrisen 2008 som följdes av en uppåtgående trend fram till 2017 då börsen vände nedåt efter att ha passerat brytpunkten vid 140%.
Under 2018 hade börsen en bra period under framförallt sensommaren, juli och augusti, men totalt sett slutade All Share på minus 7,7 procent för året. 2019 var utvecklingen starkt positiv igen då All Share steg med nära 30 procent. Enligt Buffet-indikatorn var börsen tydligt övervärderad innan Corona-krisen. Den 20 januari 2020 visade indikatorn 154% och sedan slog coronakrisen hårt mot världens börser. Under mars föll Stockholmsbörsen kraftigt. Den 6 april hade indikatorn gått ned till 119%, vilket motsvarar det relativa medelvärdet för indikatorn de senaste 8 åren. Sedan rådde en stor osäkerhet med Björnmarknad. Vi behövde inte uppleva en nedgång till 60% av BNP som 2008 tack vare det massiva stödet från stater och centralbanker. Börsen prisade in sig och återhämtningen blev stark.
Faktum är att börsen återigen är tydligt övervärderad och idag visar indikatorn 158,94%. Enligt Buffert-indikatorn har vi passerat brytpunkten på 140% och därmed har sannolikheten för en nedgång ökat. Hur länge kan det statliga stöden hålla börserna under armen? Är vi farligt nära ett nytt ras om det kommer nya coronautbrott? Är börsen så övervärderad idag att ytterligare negativa nyheter som vi inte känner till kan sänka börserna?
Är vi nära sannolikheten för ett börsras? Enligt Buffertindikatorn har vi passerat gränsen.
Ingen vet, men Buffetindikatorn ger en relativ uppfattning om hur värderingen av en börs är i förhållande till landets ekonomi. När börsen är lågt värderad efter en längre nedgång är Buffetindikatorn en nykter indikator. Efter en längre uppgång med eufori kan indikatorn visa om börsen är övervärderad i förhållande till BNP och att det kan finnas en ökad sannolikhet för att det kommer att vända nedåt. Det är en viktig tankeställare att vi är i det övervärderade läget och att sannolikheten för en snabb nedgång har ökat.
Diagrammet ovan är hämtade från Gurufocus. Buffet-indikatorns kan följas interaktivt på deras hemsida.
2 reaktioner på ”Buffet-indikatorn – Är vi nära sannolikheten för ett börsras? Enligt Buffertindikatorn har vi passerat gränsen”