Veckorapport 3 – Stål och mjukvara bäst

Under årets tredje vecka är det en blandad utveckling på de börser Aktieportföljen är aktiv på. En riktigt bra ökning har de nordiska börserna; Oslo +2,08, Helsingfors +1,73%, Köpenhamn +1,68% och Stockholm +1,61%. Mer återhållsamt var tyska DAX30 +0.63%, DJ USA +0,59% medan DJ Canada backade med -0,43%. Aktieportföljen hade totalt sett en bra vecka och innehaven ökade med +1,70%.

Den fortsatt mycket besvärliga härjningen av andra vågen Covid-19 samt relaterade smittspridningsbegränsande åtgärder talar för en sämre avslutning på 2020 för bl a restaurangnäringen samt en fortsatt mycket problematisk inledning på 2021. Troligen ger de pågående vaccinationsutrullningarna snart effekt och vi kan se en nedgång i den andra vågen.

I USA finns ett växande antal republikaner som har uttryckt tvivel om behovet av ytterligare en stimulansomgång, särskilt med en prislapp på 1,9 biljoner dollar som Biden föreslår. Det blir allt mer oklart när demokraternas ambitiösa stimulansmål blir lag.

Aktierna med bäst utveckling

🇸🇪 I.A.R Systems +18,54%. Inför 2021 har I.A.R Systems alla förutsättningar att fortsätta att utvecklas. Bolaget har hämmats av pandemin, men när coronavaccineringarna rullar och ut pandemin avtar är förutsättningar på topp.

🇸🇪 SSAB +16,65%. SSAB stiger i takt med den kraftiga återhämtningen av stålpriset.

🇳🇴 Volue +10,97%. Volue har en unik plattform med digitala molntjänster till energi- och kraftföretag som möjliggör en smidig övergång till grön energi. Inför 2021 kommer vi att se både en strukturell och organisk tillväxt.

🇸🇪 Formpipe software +9,79%. Många mjukvarubolag har utvecklats starkt på börsen det senaste året. Formpipe är inget undantag på den punkten. I somras förvärvades brittiska EFS Technology. Kan Formpipe fortsätta förvärvstempot så finns det mer uppsida i aktien.

🇺🇸 Apple +9,38%. Apple kommer med sin Q1 rapport den 27 januari. Det är troligt att det blir ytterligare ett rekordkvartal, där det är iPhone 12 som står för draget under galoscherna. Spännande läsning, så det är bara att spänna fast säkerhetsbältet och glida med.

Aktierna som gick sämst

🇺🇸 IBM -7,62%. Det amerikanska teknikbolaget IBM redovisar en omsättning strax under förväntningarna medan justerat resultat per aktie var högre än väntat i fjärde kvartalet. För nästa år spår bolaget tillväxt i försäljningen. I efterhandeln gick aktien ned. Det kan bli mer påfyllning i aktien för min del.

🇺🇸 Lazard -4,76%. Lazard kommer att offentliggöra sina helårs- och fjärde kvartal 2020-resultat i ett pressmeddelande som kommer att presenteras den 5 februari. Sedan köp har aktien stigit med 22%, kanske fredagens dipp ger mig ett påfyllningsläge.

🇺🇸 Intuitive surgical -4,46%. Pionjären inom invasiva robotkirurgiska system uppfyllde förväntningarna under fjärde kvartalet. Kommentarer angående ytterligare förseningar i operationer runt om i världen gillades dock inte av investerarna och aktien dippade. Även här påfyllningsläge?

🇸🇪 Loomis -4,46%. Förlängningen av pandemin passar inte Loomis alls. Återhämtningen lär dröja ett tag till. Jag avvaktar.

🇸🇪 Oncopeptides -4,34%. Även här finns en viss oro p g a den förlängda pandemin. Jag avvaktar, eftersom detta är en förhoppningsaktie och inte får vara för stor del i portföljen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s