Cykelindustrin – en hållbar investering för hälsa och miljö in i portföljen

Coronapandemin har fått allt fler att vilja investera i cykel. Flera återförsäljare runt om i världen vittnar om det.

Foto: Per Gustafsson

För en del handlar det om att man vill undvika att åka kollektivt. Det finns deltidsprmitterade som har tid över, men relativt bra ekonomi, som vill komma i form. Men för många handlar om att ta cykeln till jobbet eller affären.

Cykeln betyder mycket för mobilitet, hälsa och frihet. Nu när många har fått smak på cyklandet gäller det för samhället att hänga med och bygga rätt infrastruktur. Särskilt har elcyklarna ökat i popularitet och försäljningen världen över har ökat markant.

Själv älskar jag att cykla på min landsvägscykel och hålla mig i form och då är det roligt att undersöka om det går att investera i cykelindustrin. Cycling Industry news har redovisat en komplett lista med börsnoterade cykel- och tillbehörs bolag.

Källa: Cycling industri news

Bland bolagen har jag valt att köpa in mig i är Accell group som tillverkar cyklar, cykeldelar och tillbehör. Accell är den europeiska marknadsledaren inom e-cyklar och näst största inom cykeldelar och tillbehör. Kända cykelvarumärken i portföljen är Haibike, Winora, Ghost, Batavus, Koga, Lapierre, Raleigh, Sparta, Babboe och Carqon. XLC är deras varumärke för cykeldelar och tillbehör.

Accell Group NV redovisade i halvårsrapporten 2020 en försäljningstillväxt från år till år på 53,1% i juni, vilket gav H1 nettoomsättning till 676,9 miljoner euro, en ökning med 4,0% jämfört med förra året, trots påverkan av lockdowns i mars och april. EBIT för H1 hamnade på 45,1 miljoner euro (exklusive engångsavgifter: 47,5 miljoner euro), efter halva H1 2019-nivåerna med 19,0% (exklusive engångsavgifter: 14,7%). P/E talet är måttliga 10,5. Aktien har en uppgående trend ochh fler upptäcker cykelindustrin som en hållbar framtidsinvestering.

Bland andra börsnoterade cykelbolag märks framförallt Giant och Shimano, noterade i Taiwan respektive Japan. Många cykelmärken är privatägda, bl a min egen favoritcykel Wilier.

Annons

En reaktion på ”Cykelindustrin – en hållbar investering för hälsa och miljö in i portföljen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s