Veckorapport 53 – förnybar energi vinnare igen

Nu ser vi ljuset i tunneln när flera orosmoln tunnas av när coronavaccineringarna rullas ut, brexitavtalet är i hamn och nya stödpaket i USA är undertecknade. Årets sista vecka blev helt enkelt en bra vecka.

Stockholmsbörsens OMX30 ligger kvar på strax under 1900 punkter och ökade med +0,62%. Även Helsingfors, New York, Köpenhamn och Oslo ökade medan endast Toronto gick minus.

Aktieportföljens innehav och fick en bra uppgång på +1,60%. Några transaktioner gjordes inte under veckan, istället tog jag en välbehövlig ledighet.

Fem aktier med bäst utveckling

🇸🇪 Eolus Vind +10,55%. Investeringar i förnybar energi har de senaste åren gått från att vara politiskt drivna, till att bli en bra investering ekonomiskt. Idag är både vind och sol två av de billigaste energikällorna.

🇳🇴 Volue 9,83%. Volue har nyligen förvärvat tyska Likron för att stärka positionen som den ledande leverantören av algoritmiska krafthandelslösningar i Europa. Volue levererar digitala molntjänster till energi- och kraftföretag som möjliggör en smidig övergång till grön energi. En hållbar investering på alla sätt.

🇸🇪 Svolder +7,96%. Svolder steg till nytt ATH. I veckan meddelades att Svolder sålt aktier i sitt största innehav Garo som har haft en mycket positiv utveckling i år. Vd Ulf Hedlundh uppgav i en intervju med Dagens Industri att han räknar med en fortsatt stark börstrend som bäddar för nya investeringar nästa år.

🇸🇪 Soltech +7,56%. Soltechs ebitda-resultat går åt rätt håll och aktien gynnas av energiomställningstrenden. Bolagets offensiva förvärvsstrategi gillas av köparna.

🇸🇪 Sivers Semiconductors +6,55%. Aktien steg på att Sivers Semiconductors erhöll sin första indiska beställning.

Aktierna som gick sämst

🇸🇪 Nordnet -4,23%. Nätmäklaren gjorde en lyckad återkomst på börsen och aktien är upp över 30%. I årets sista vecka kammade flera hem vinsten och aktien backade. Nätbanken har en attraktiv, kassaflödesgenererande verksamhet som har en värdeackumulation under en lång period.

🇸🇪 HMS Networks -2,99%. Industrikommunikationsbolaget HMS Networks, som gick in på börsen i oktober 2007, noterade före julhelgen nytt all-time-high på 279,50 kronor. Under årets sista vecka tog säljarna över och aktien backade.

🇺🇸 (🇨🇦) Franco-Nevada Corporation -2,74%. Goldstreamingbolagets backar när guldpriset sjunker.

🇨🇦 Riocan -1,47%. Torontobörsen backade -1,15%. Vi får vänta ett tag till innan fastighetsreiten med köpcentrum börjar återhämta sig.

🇸🇪 SSAB -0,95%. SSAB ersätts nu bland de 30 största av livekasinobolaget Evolution. Ändringen betyder att indexfonder kommer att behöva köpa in sig i Evolution i stället för SSAB och därmed också har kunnat sälja av innehav i stålbolaget.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s