Veckorapport 1 – Sol, vind, vatten i topp

Om 2020 års sista vecka blev bra så blev årets första vecka fantastisk på världens börser. Stort fokus blev det när Trumps huliganer, påhejade av Trump, intog Capitolium när kongressen skulle fastställa Joe Bidéns seger i presidentvalet. Klokt av kongressen att snabbt återsamlas och fortsätta mötet för att fastställa valutgången. Börserna ser med lättnad på att det sista hindret är undanröjt och att Biden nu i lugn och ro kan installeras den 20 januari. Återstår att se om det 25:e tillägget eller riksrätt vidtas mot Trump.

Coronavaccineringarna fortsätter rullas ut, vaccinen ser ut att hantera alla kända mutationer, brexitavtalet är i hamn och nya stödpaket i USA verkställs i närtid.

Stockholmsbörsens OMX30 bröt igenom 1900 och landade på 1949 punkter med en ökning på 3,98%. Bra ökningar även i Helsingfors 3,28%, New York 1,61%, Köpenhamn 2,29%, Oslo 2,79% och Toronto 3,57%.

Aktieportföljens innehav fick en bra uppgång på +3,70%. Några transaktioner gjordes inte under veckan, istället tog jag en fortsatt välbehövlig ledighet. Huvuddelen av min ISK portfölj är äntligen flyttad till Nordnet. Jag ser fram emot att ta del av Nordnet som plattform fullt ut.

Aktierna med bäst utveckling

🇸🇪 Soltech +49,58%. Soltechs ebitda-resultat går åt rätt håll och aktien gynnas av energiomställningstrenden. Bolagets offensiva förvärvsstrategi gillas av köparna. Soltech Energy har köpt ut de resterande aktierna i dotterbolagen Swede Energy Power Solutions och Merasol. Soltech Energy har även förvärvat 76 procent av aktierna i Annelunds Tak AB och 52 procent av aktierna i Ljungs Sedum Entreprenad AB. Advanced Soltechs dotterbolag i Kina har under 2020 installerat 37,6 megawatt, MW, av takbaserade solenergianläggningar. Det gör att den totala installerade kapaciteten vid utgången av året var på 176,6 MW.

🇸🇪 Eolus vind +21,20%. Investeringar i förnybar energi har de senaste åren gått från att vara politiskt drivna, till att bli en bra investering ekonomiskt. Idag är både vind och sol två av de billigaste energikällorna.

🇳🇴 Scatec +16,46%. Scatec expanderar sina solkraftverk över hela världen och har blivit en favorit på aktiemarknaden. Under 2019 har aktien stigit 76 procent. Företaget breddar nu med både vind och hydro. Företaget meddelade nyligen att det har köpt alla aktier i vattenkraftsbolaget SN Power.

🇸🇪 Sivers +14,40%. Aktien steg på att Sivers Semiconductors erhöll sin första indiska beställning. Spetsteknik inom 5G.

🇸🇪 Volati +12,16%. Volati redovisade ökande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseresultatet visade en vändning till vinst.

🇸🇪 Lundin Mining +9,17%. Lundin Minings tredje kvartal kom in över förväntningarna. Strejken i Chile är löst då parterna enades om ett nytt avtal.

🇸🇪 Volvo +8,93%. Den goda utvecklingen för den nordamerikanska lastvagnsmarknaden ger stöd till en positiv syn på fordonstillverkaren Volvo.

🇨🇦 Transalta Renewables +8,55%. Transalta växer genom nya förvärv och nyligen meddelades nya förvärv inom vind och vatten.

🇸🇪 Boliden +8,48%. Gruvbolaget Boliden förväntas få en relativt stark vinst i det fjärde kvartalet efter högre metallpriser och gynnsam verksamhet.

🇸🇪 ABB +8,30%. ABB har engagerat sig i SUM-projektet (Sustainable Underground Mining), som leds av statliga LKAB och syftar att åstadkomma en mer hållbar gruvdrift med bland annat noll koldioxidutsläpp.

Aktierna som gick sämst

🇸🇪 Storytel -5,56%. Storytel förväntas fortsätta att uppvisa en stark tillväxt under kommande år när man växer sin produkt på nya och befintliga marknader. Under Q4 lanserades Storytel i Belgien, som snart kommer att följas av Thailand. Företaget planerar också att starta i Israel och Indonesien 2021. Detta kommer att följas av ytterligare marknader under de närmaste åren. Företagets mål är att lägga till mer än 20 marknader under 2020-2023.

🇸🇪 SBB Norden -4,19%. SBB har slutfört förvärv av 54,3 procent av aktierna och rösterna i Offentliga Hus och trappar upp budkriget om Entra.

🇸🇪 Balder -4,22%. Striden om Entra inleddes i slutet av november och efter många turer höjde Castellum sitt bud den 18 december, något SBB svarade på och övertrumfade fem dagar senare. Parallellt har Erik Selin-kontrollerade Balder förvärvat 15 procent av aktierna.

🇺🇸 Digital Reality Trust -4,24%. Digital Realty äger, förvärvar, utvecklar och driver datacenter.

🇸🇪 Castellum -3,35%. Striden om Entra har gjort att kombatanternas aktiepriser fallit i veckan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s