Veckorapport 4 – sol, vind o vatten tog stryk

Vilken vecka, alla trycker på knappen och springer. Stockholmsbörsen tappar -1,91%, men många aktier har drabbats mycket hårdare. Detta måste dock sättas i sitt rätt sammanhang. Börsens rörelser uppåt har varit extraordinära under en längre period och egentligen är index bara tillbaka där vi var den 8 januari, dvs för drygt tre veckor sedan.

Vi kan troligen förvänta oss uppåtrekyler framöver, OMX har numera etablerat flera stödnivåer att ta avstamp från mellan 1900-2000 punkter. Jag sitter stilla i båten och ser fram emot utdelningar och tillväxt i mina pågående trader. Aktieportföljen gick -3,21%, vilket är den sämsta veckan på mycket länge. Flera köplägen har uppstått; får se om jag får möjlighet att handla trots att jag är på ledighet i skärgården med dålig uppkoppling.

Fem bolag som gick bäst

🇸🇪 Ericsson +8,58%. Ericsson överträffade marknadens förväntningar med råge. Bokslutet togs emot med öppna armar av aktiemarknaden. Aktien rusade direkt.

🇺🇸 Microsoft +2,66%. Microsoft redovisar en omsättning som var högre än väntat under andra kvartalet. Justerat resultat per aktie var högre än väntat.

🇺🇸 Digital Reality +2,48%. Kalifornienbaserade Digital Realty rankas högt bland fastighetsaktier. Företaget investerar i operatörneutrala datacenter och tillhandahåller samlokalisering och peering-tjänster. I slutet av 2019 äger Digital Realty 225 operativa datacenter i USA, Europa, Asien, Kanada och Australien.

🇸🇪 Öresund +2,13%. Investmentbolaget är ny storägare i Nordnet vars aktie stigit med 30% sedan noteringen.

🇸🇪 Skistar +2,00%. Pandemin har ställt till det för Skistar men lyfter man blicken ser aktien lockande ut med betydande dolda tillgångar och stark marknadsposition.

Fem aktier som gick sämst

🇸🇪 Eolus Vind -14,82%. Investeringar i förnybar energi har de senaste åren gått från att vara politiskt drivna, till att bli en bra investering ekonomiskt. Idag är både vind och sol två av de billigaste energikällorna. Trots veckans nedgång har aktien har stigit 37% sedan köp och nu blev det inte helt oväntat en rekyl nedåt. Vi får troligen se en rekyl uppåt i närtid.

🇸🇪 Smart eye -14,07%. Smart Eye har ett framgångsrikt år i ryggen, och även 2021 har inletts i dur. Sedan köp ligger aktien fortfarande upp 4% trots veckans stora fall.

🇸🇪 Soltech -12,54%. Ett av aktieportföljens bästa innehav backar den här veckan rejält, men ligger 181% upp sedan köp. Vid några tillfällen har jag tagit hem vinst när allokeringen blivit för stor.

🇸🇪 Storytel -12,02%. Storytel publicerade för drygt en vecka sedan sin abbonent- och intäktstillväxt för det fjärde kvartalet 2020. Under onsdagen presenterar nu Storytel ännu en stark milstolpe och meddelar att bolaget nu har över 1,5 miljoner betalande kunder. Trots veckans nedgång är aktien upp 6,21% sedan köp.

🇳🇴 Scatec -11,65%. Scatec expanderar sina solkraftverk över hela världen och har blivit en favorit på aktiemarknaden. Under 2020 har aktien stigit 76 procent. Företaget breddar nu med både vind och hydro. Företaget meddelade nyligen att det har köpt alla aktier i vattenkraftsbolaget SN Power.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s