Korvarnas land….

Det är många flanörer på Kurfürstendamm, Berlins hetaste shoppinggata, trots att butikerna är stängda p g a pandemin. Det är ändå tryggt att korvkiosken får vara öppen och sälja en av tyskarnas nationalrätter. Det går alldeles utmärkt att ställa sig framför kiosken och med tunnelseende inbilla sig för en stund att pandemin inte existerar.

Currywurst är en typ av korv som kommer från Tyskland och är en populär snabbmat. Den serveras med tomatsås, ketchup eller tunn currysås och currypulver och vanligtvis med bröd eller pommes frites. Det är en vanlig funktion på menyn med korvkiosker, men den kan också köpas som råvara och tillagas hemma.

Kadewe:s skyltfönster uttrycker en längtan bortom pandemin

Currywurstens historia är delvis omstridd och det finns två versioner. Under lång tid ansågs Hertha Heuwer vara kvinnan bakom den populära korven. Heuwer började 4 september 1949 sälja currywurst vid hörnet av Kantstrasse/Kaiser-Friedrich-Strasse i Berlinstadsdelen Charlottenburg. Såsen som hon skapade gav hon namnet Chillup.

Författaren Uwe Timm hävdar emellertid i novellen Upptäckten av currywursten att currywurstens skapare skall ha varit Lena Brücker. Hon hade en kiosk i Hamburg och ska ha börjat sälja currywurst redan 1947.

Kadewe:s skyltfönster beskriver längtan efter att få öppna

Det finns alltså de som menar att Berlin/Heuwer är ursprunget och andra som förespråkar Hamburg/Brücker. Minnestavlor har rests på båda ställena.

Berliner Currywurst utmärker sig genom att ha två grundläggande varianter: med eller utan tarm (”mit und ohne Darm”). De tillagas genom att stekas och sedan skärs de i bitar. Sedan läggs ketchupsås och rikligt med currypulver över korven. Det finns även varianter med cayennepeppar som man får på begäran. Vidare kan man få Worcestershiresås eller en blandning av lök och chili.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s