Apples planer för VR och AR tekniken – skillnaden mellan VR och AR

Jag är långsiktig investerare i Apple som stigit +35% i år och slog kvartalsrekord för januari-mars med iphoneförsäljningen. Själv använder jag i mitt investeringsarbete och träning Mac Book Pro, Ipad, iPhone och Apple Watch. Det finns många rykten om Apples VR-glasögon, men inget officiellt tillkännagivande ännu. Enligt vissa källor arbetar Apple på två typer av AR-enheter: ett headset som kan erbjuda både VR och AR-upplevelser, och ett par glasögon som fokuserar på AR.

Det sägs att headsetet ska kallas Reality Pro och glasögonen ska kallas Apple Glasses.

Reality Pro kan komma ut redan 2023 och förväntas släppas på Apples utvecklarkonferens i juni, medan Apple Glasseskan dröja till 2025 eller senare. Reality Pro kan kosta omkring 3 000 dollar, medan Apple Glasses kan vara billigare. Båda enheterna skulle använda Apples egna processorer och operativsystem, och styra gränssnittet med röstkommandon och fingerrörelser.

VR och AR är två närbesläktade tekniker, men det finns en avgörande skillnad. VR står för virtuell verklighet och innebär att du upplever en datorgenererad 3D-miljö som du kan fördjupa dig i och interagera med via ett headset och handkontroller. Du är helt avskärmad från den verkliga världen när du använder VR.

AR står för förstärkt verklighet och innebär att du ser den verkliga världen förstärkt med digital information som projiceras ovanpå den via en kamera, en skärm eller ett headset. Du kan fortfarande se din omgivning när du använder AR, men du kan också se virtuella objekt, texter eller grafik som läggs till den.

Ett exempel på VR är ett spel där du befinner dig i en annan värld och kan utforska den och påverka den med dina rörelser. Ett exempel på AR är en app som låter dig se hur olika möbler skulle se ut i ditt hem genom att placera dem virtuellt i din kamera.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s