Flera viktiga ekonomiska stödpaket, men pengar stoppar inte virusets spridning

Regeringars stödpaket och pengar stoppar inte grundorsaken till problemet; coronavirusets spridning. Det viktigaste just nu är de medicinska och strukturella samt organisatoriska insatser som görs för att hämma virusets spridning. Omfattande insatser görs nu inom dessa områden.

Självklart är de ekonomiska stöd- och krispak som USA och flera länder i Europa redan har infört för att motverka de ekonomiska effekterna av coronaviruset oerhört viktiga för att företagen skall kunna överleva krisen.

Även den svenska regeringen och samarbetspartierna inför idag tillfälliga permitteringar, likviditetsstöd och att staten tar över sjuklöneansvaret i ett nytt paket riktat mot det krisande näringslivet. Stöden oerhört omfattande och kan innebära stöd på omkring 300 miljarder beroende på hur det kommer att användas. Paketet är mer omfattande än de övriga nordiska länder hittills beslutat om.

Senare idag väntas även den Brittiska regeringen komma med ett krispaket.

Den svenska börsen fortsätter idag att falla trots det omfattande stödpaketet. Återstår att se om det blir en återhämtning framåt eftermiddagen.

Osäkerheten framåt är stor, en storbank som vågat sig på en prognos är Goldman Sachs som igår släppte en färsk analys med nya prognoser för den amerikanska tillväxten i år. Under första kvartalet väntas det bli en nolltillväxt, mot tidigare 0,7 procent, medan prognosen för det andra kvartalet sänks till -5,0 procent från 0,0 procent. G S räknar emellertid med en rejäl återhämtning under andra halvåret och höjer prognosen för tredje kvartalet från 1 till 3 procent och för fjärde kvartalet från 2,5 till 4 procent.

https://www.di.se/live/goldman-sachs-sanker-bnp-prognoser-for-usa-men-tror-pa-aterhamtning/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s