Neste, världens tredje mest hållbara företag

Ett nytt case jag börjat köpa in mig i är det finländska företaget Neste. skapar hållbara lösningar för transport, företag och konsumenter. Neste har ett stort utbud av förnybara produkter och är världens största producent av förnybar diesel från restprodukter och avfall, och nu lanseras även hållbara lösningar för flygnäring och plastindustri. Neste driver även högteknologiska raffinaderier av högkvalitativa oljeprodukter. 2019 har Neste placerat sig som nummer tre på Global 100:s lista över de 100 mest hållbara företagen i världen.

Neste MY Renewable Diesel

Neste MY Förnybar Diesel (HVO) är en enkel och omedelbar fossilfri lösning för att minska utsläppen av växthusgaser och för att bekämpa klimatförändringar. Neste MY Renewable Diesel är lämplig för alla dieselbilar och motorer, så det finns inget behov av att byta ut dieselfordonen, bara att tanka och köra. HVO är ett fossilfritt bränsle tillverkat av avfall från matindustrin. Bränslet har samma höga prestanda som vanlig diesel men ger upp till 90% lägre utsläpp av växthusgaser (CO2).

Foto: Per Gustafsson Plats: Teltow, Tyskland

Neste MY Förnybart Flygbränsle

Neste har även tagit fram det hållbara flygbränslet Neste MY Förnybart Flygbränsle som en hjälp till flygbranschen att minska sitt koldioxidavtryck. Neste MY Förnybart Flygbränsle™ produceras från 100 procent förnybara och hållbara råmaterial. Bränslet är ett bekvämt och effektivt sätt att minska utsläppen och öka andelen förnybar energi inom flyget. En övergång till Nestes flygbränsle producerat från 100 procent förnybara råmaterial kan ge upp till 80-procentiga minskningar av utsläppen av växthusgaser under bränslets livscykel jämfört med konventionellt fossilt flygbränsle. Det kan minska utsläppen av skadliga partiklar av svaveloxid och kväveoxid.

Neste Bioplastics Solution

Neste Bioplastics Solution är ett koncept för produktion av förnybara, miljövänliga plaster. Behovet av förnybara lösningar inom det här området är stort. Biobaserade plaster producerade från Nestes förnybara kolväten är identiska med fossila plaster och fullt förenliga med existerande system för produktion och återvinning. Det är ett ”drop in”-alternativ (ingen anpassning behövs) till konventionella plaster i all användning som kräver slitstarka, återanvändbara och återvinningsbara plaster av hög kvalitet.

Min konklusion

Nestes hållbara produkter bör ha strålande framtidsutsikter. Redan idag har flera transportföretag gått över till Nestes förnybara diesel istället för att investera i dyra elfordon. Efterfrågan är större än produktionen vilket är en kritisk punkt, men Neste är på väg att kunna öka produktionen. Ingen konvertering av dieselmotorn behövs det är bara att tanka och köra, vilket minskar koldioxidutsläppen med 90% plus att flera andra skadliga utsläpp försvinner.

Nestes stora tillväxtpotential ligger framför allt i bolagets satsningar på flygbränsle. En ny fabrik i Singapore väntas vara redo att börja producera i närtid.Flera regeringar i Europa har i samband med statligt stöd till flygindustrin ställt motkrav på att bolagen skall minska koldioxidutsläppen och här finns en stor tillväxtpotential för Neste. Den kritiska punkten är även här att klara kapacitetsproduktionen, men när Singaporefabriken är igång ökas kapaciteten på den förnybara bränslesidan med 50% jämfört med idag.

Min slutsats är att Nestes patent och aktien kommer att bli en vinnare i närtid, helt klart det bästa alternativet bredvid övergången till elbilar.

Nyckeltal

Källa: Börsdata

Lönsamhet

Källa: Börsdata

Skuldsättning

Källa: Börsdata
Annons

2 reaktioner på ”Neste, världens tredje mest hållbara företag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s