Framtiden – mer solenergi

Jag har länge haft en ambition att köpa in mig på solenergisidan. Igår slog jag till och valet föll på Soltech Energy som är listade på First North Stockholm.

Foto: Per Gustafsson. Plats: Karlskrona

Soltech utvecklar och producerar solceller, med ett fokus på estetiskt designade byggnadsintegrerade solceller. Genom det samägda bolaget, ASRE, finansierar och äger och bolaget också solenergiinstallationer i Kina som ger intäkter över längre perioder, upp till 25 år. Bolaget befinner sig i en stark tillväxtfas med ett uttalat fokus på omvandling av traditionella bolag till solenergi. Detta har bidragit med stark tillväxt och synergieffekter genom förvärv av hittills totalt 7 företag inom bl a fasad, tak och solcellsbranschen.

Soltech Energy Sweden AB inleder 2020 med ett stabilt kvartal där den svenska verksamheten ökar omsättningen med 22 procent jämfört med samma kvartal 2019. Den kinesiska delens verksamhet har fått minskade intäkter på omkring 5,5 miljoner kronor under kvartalet p g a Covid-19, men i samband med att Kina öppnar upp igen finns det troligen en snabb återhämtning.

Utfall och prognoser

MSEK2017201820192020P2021P2022P
Nettoomsättning
EBITDA
47,5
-13,1
53,7
17,6
323,3
88,3
644,4
172,9
897,8
339,3
1203
504,4
Källa: Soltech

Möjligheter +

Förvärvsstrategin går bra och ger stora möjligheter att öka den framtida omsättningen. Ytterligare förvärv kan öka aktiepriset.

Soltech produkter med byggnads- integrerade solceller förväntas växa starkt under de kommande åren. Produkterna är unika, till skillnad från utanpåliggande solceller, vilket gör produkterna mindre konkurrensutsatta.

Den elproducerande verksamheten i Kina har goda möjlighet att uppnå tillväxtplanen. Långa leveransavtal om 20 till 25 år skapar stabila och återkommande intäkter.

Risker

Statliga bidrag som stimulerar tillväxten är beroende av politiska beslut som är utanför bolagets kontroll.

Soltechs tillväxtplaner i Kina är avhängiga icke säkerställd extern finansiering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s