Bortglömd IT-jätte in i portföljen

It-jätten IBM lever i skuggan av FANG-bolagen. Aktien har backat 4 procent i år, medan exempelvis Apple rusat med 70.

Källa: Nordnet

I halvårsrapporten framgår att IBM:s molnbaserade tjänster växer snabbt men att bland annat gamla hårdvarudelar tynger resultatet. Omsättningen i det andra kvartalet var högre än väntat vilket också var fallet med det justerade resultatet per aktie.

P/e-talet är omkring 11 och direktavkastningen 5,09%. Trots att det går bra för IBM hamnar bolaget i skuggan av FAANG-aktierna (Facebook, Apple, Amazon Netflix Google. Frågan är när IBM:s aktie tar fart, inte om….

Källa: Nordnet

Vi som har med ett tag vet att IBM en gång i tiden var nr ett. IBM har en stor forskningsorganisation och har en rad patent och är ett av de företag som genererar flest inkomstbringande patent. Företaget ligger bakom en rad uppfinningar, bland annat bankautomaten, disketten, hårddisken och SQL. Bolaget var tidigare dominerande inom stordatorer och persondatorer och hade en stor del i utvecklingen av dagens datorer. Idag har IBM sålt av persondatorverksamheten (ThinkPad) och fokuserar på system och tjänster.

IBM är involverad i de flesta delar av ett företags IT-behov av system och tjänster. Företaget säljer främst infrastrukturtjänster (37% av intäkterna), programvara (29% av intäkterna), IT-tjänster (23% av intäkterna) och hårdvara (8% av intäkterna). IBM verkar i 175 länder och sysselsätter cirka 350 000 personer. Företaget har en robust lista med 80 000 affärspartners för att betjäna 5 200 kunder – vilket inkluderar 95% av alla Fortune 500. Även om IBM är ett B2B-företag är IBM: s yttre påverkan betydande. Till exempel hanterar IBM 90% av alla kreditkortstransaktioner globalt och ansvarar för 50% av alla trådlösa anslutningar i världen.

Annons

5 reaktioner på ”Bortglömd IT-jätte in i portföljen

 1. inversterarfar 4 september, 2020 / 10:41

  Ja IBM är ett fint bolag med stabilt cashflow. Men hur är det med tillväxten ? Det är väl därför de andra är värda så mycket mer (högre pe).

  Tack för intressant inlägg 🙂

  Gilla

  • Per Gustafsson 4 september, 2020 / 12:32

   Ja, det är så marknaden tror, och köparna bestämmer. Men, IBM:s molnbaserade tjänster för forskning och tjänster växer och, tycker jag, värderas för lågt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s