Energiomställare vinnare vecka 47

Under vecka 47 blev det en uppgång för OMX30 med +1,54%. Det finns dock en oro för ett ökat antal coronafall. Optimismen har ändå vägt över efter de positiva vaccinnyheterna. Det talas om att de första vaccinationerna kan börja innan nyår. Osäkerheten i USA kring förhandlingarna om centralbanksfinansiering för viktiga nödprogram och ökningen av coronafall ledde till att indextalen i USA backade något i veckan.

Källa: Avanza

OMX30 landade på 1926 punkter. Av de börser Aktieportföljen är aktiv på gick Oslobörsen bäst med en uppgång på 1,84% och USA börsen sämst med -0,73%.

Aktieporföljens aktier och fonder ökade med +0,65%, enbart aktierna ökade med +0,71 och fonderna med +0,42%. 8 aktieinnehav har ökat med mer än +5%.

Fem aktier med bäst utveckling:

  • 🇳🇴 Volue +23,33%. Volue har i veckan tillkännagivit ett avtal om att förvärva tyska Likron för att stärka positionen som den ledande leverantören av algoritmiska krafthandelslösningar i Europa. Volue levererar digitala molntjänster till energi- och kraftföretag som möjliggör en smidig övergång till grön energi.
  • 🇸🇪 Eolus vind +13,40%. Köparna ser en stor omställning till förnybar energi som Eolus kommer vara med och kapitalisera på.
  • 🇸🇪 HMS Networks +9,95%. Redovisade en rekordvinst för tredje kvartalet.
  • 🇨🇦 RioCan Real Estate Investment Trust +8,28%. Den diversifierade portföljen säkerställde att RioCan fortsätter att generera hållbara inkomster under COVID-19 pandemin. Under tredje kvartalet låg hyresamlingen på 93,4%, vilket innebär att aktien handlas till en historiskt låg FFO-multipel. RioCan-aktien är drygt 40% lägre än 52 veckors högsta. Detta har ökat utdelningsavkastningen till 8,8%.
  • 🇸🇪 Bonesupport +7,58%. Sedan Bonesupport 2018 ändrade kommersiell strategi på den amerikanska marknaden, världens största ortopedimarknad, har bolaget återvänt till stark tillväxt i USA.

Aktierna som gick sämst:

  • 🇸🇪 Catena Media -15,90%. Kvartalsrapporten innehöll ett resultat och intäkter som inte nådde upp till analytikernas förväntningar.
  • 🇸🇪 Intrum -10,65%. Intrum ska genomföra ett stort besparingsprogram. Köparna avvaktar.
  • 🇸🇪 Nobina -5,82%. Ökningen av coronafall gör att köparna just nu avvaktar att investera i kollektivtrafik.
  • 🇺🇸 (🇨🇦) Franco-Nevada -4,36%. Logiskt att goldstreamingbolaget backar när guldpriset de senaste tremånaders backat med -3,96%.
  • 🇸🇪 SSAB -4,27%. Kritiska röster hörs angående SSAB:s intentioner att köpa Tata Steels europaverksamhet som är långt ifrån SSAB:s egna fossilfria målsättning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s