Vindkraft – evig energi

Jag försöker tillföra bolag till Aktieportföljen som direkt medverkar till energiomställningen. Exempel på innehav är 🇸🇪 Eolus vind, 🇸🇪 Soltech och 🇳🇴 Volue. Jakten på energiomställare har bara börjat. Ur investerarperspektivet är det intressant att fråga hur långt Sverige har kommit när det gäller utbyggnaden av ny energi; i dagens inlägg fokuserar jag på vindkraften?

Hur långt har Sverige kommit? Sverige har som mål att producera 100% förnybar el om 20 år och därför byggs det vindkraftverk som aldrig förr. Vid årsskiftet fanns det 3976 vindkraftverk, men egentligen är inte antalet det viktigaste, istället är det viktigare hur mycket el de producerar. I den nationella strategin räknar man med att det skall produceras 100 terawattimmar från vindkraftverk om 20 år. Idag är den siffran 23 terawattimmar och i detta nu byggs det för ytterligare 13 terawattimmar. Men när allt som byggs just nu är i drift beräknas endast en tredjedel av målet på 100 terawattimmar vara nått.

Vilka hinder finns det? Det byggs mest i norra Sverige där vindförutsättningarna goda och det är glest befolkat. Med dagens teknik, som tillåter högre höjd och större rotorblad, krävs det framöver färre vindkraftverk för att uppnå samma effekt. Men utbyggnaden av vindkraft är långt ifrån konfliktfri och protester framförs mot ljudbilden och att det blir en negativ påverkan på naturlivet. Samtidigt som vindkraften byggs ut i rekordfart kan det bli svårare för kommunerna att säga nej till nya vindkraftsparker. Vetorätten utreds nu av regeringen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s