Kompensationsekonomins kravkarusell

Stimulansbidraget i samband med pandemin har spätt på inflation och överhettningen av ekonomin. När sedan Ryssland invaderar Ukraina blev det ytterligare tryck på kostnadsökningar. Riksbanken har höjt styrräntan för att dämpa inflationen, men samtidigt pågår det en kravkarusell där regeringen delar ut kompensationer till som drabbas av kostnadsökningar. Senast är hyresgästföreningen som vill ha samtal med regeringen om kompensation för eventuellt höga hyreshöjningar. Ett argument är att ränteavdragen ger kompensation för de som äger sitt boende. Tidigare har bilister har fått kompensation för höga drivmedelspriser och husägare för stigande elpriser. Kravkarusellen är igång och regering och riksbank fattar beslut som motverkar varandra.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s