Hur jag sprider riskerna och skapar en hedge i aktieportföljen

Jag sätter stor vikt vid att ha en bra riskspridningstrategi i mitt aktieägande och att ha en hedge i andra tillgångsslag om börsen går ned kraftigt.

Foto: Per Gustafsson. Plats: Skärva Gård

När det gäller direkta aktieinvesteringar är min gyllene regel att äga minst 10-15 aktier inom 5-6 branscher. Men det finns också andra sätt att diversifiera sitt direkta aktieägande; 1) storlek (stora, medelstora och små företag), 2) tillväxt- respektive värdeaktier samt aktier med hög direktavkastning, 3) länder (antingen svenska företag med stor exportandel till vissa länder/regioner eller direkt i utländska företag).

Ett sätt att ytterligare sprida riskerna är att ha råvaror och räntor i sin portfölj eftersom dessa tillgångsslag har låg korrelation till aktiemarknaden och på så sätt får du en möjlig hedge när aktiemarknaden är fallande.

Konkret ser min strategi för riskspridning och diversiering mellan olika tillgångsslag ut så här:

Utdelningsportföljen innehåller stabila bolag med långsiktigt bra utdelning och tillväxt. Bolagen finns listade i Norden, Tyskland och USA. Direktavkastningen bör vara minst 3% i snitt under en 5 års period. Utdelningsportföljen skall vara ca 60% av utdelnings- och tillväxtportföljernas sammanlagda värde. För närvarande innehåller portföljen 34 bolag och en ETF.

Tillväxtportföljen innehåller bolag med god lönsamhet och tillväxtpotential och det skall finnas en färdig produkt eller tjänst som finansierar bolaget. Bolagen finns listade i Norden, Tyskland och USA. Tillväxtportföljen skall vara ca 40% av utdelnings- och tillväxtportföljernas sammanlagda värde. Just nu innehåller portföljen 27 bolag.

Förhoppningsportföljen innehåller bolag som har en produkt på gång och där tillväxtpotentialen är stor om man lyckas. Bolagen finns i Norden. Max 2% av det totala aktieinnehavet. För närvarande har jag bara ett bolag i portföljen.

Fondportföljen skall vara diversierad och global. Storleksmässigt skall fondportföljen motsvara ca 40% av Utdelnings- och tillväxtportföljernas plus fondportföljens sammanlagda värde. Genom fonderna kan man tillåta sig att flyga iväg lite och nå tillgångar och bolag som man annars inte själv vågar placera i. Åtta fonder finns i portföljen.

Guld och silver och andra ädelmetaller är en bra hedge till aktier. Av praktiska skäl investerar jag i ETF:er och Goldstreamingbolag; att inneha fysiskt guld, förvara och transportera är för omständigt och medför en dyr hantering. Just nu innehåller depån två ETF:er och ett goldstreamingbolag.

Ränteportföljen innehåller P2P-lån och Crowfunding inom fastigheter samt räntefonder. En viss del av Aktieportföljens innehav skall alltid vara placera inom dessa sektorer. För närvarande återinvesteras samtliga ränteintäkterna för att ge ränta på ränta effekt. Idag använder jag två olika P2P-förmedlare och två förmedlare av lån till fastighetsprojekt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s