Veckorapport 52 – fossilfri energi och digitalisering bästa julklapparna

Vi är mitt i en andra våg av pandemin med utökade selektiva nedstängningar samtidigt som världen påbörjat vaccinationerna. I USA har parterna enats om ett nytt stödpaket på 900 miljarder dollar och Berxitavtalet är i hamn. Visst känns det som att jultomten kom i alla fall.

Stockholmsbörsens OMX30 parkerade strax under 1900 punkter och sjönk -0,91%. Även Helsingfors och New York backade medan börserna i Frankfurt, Toronto, Köpenhamn och Oslo hamnade på plus.

Efter måndagens kraftiga ras återhämtade sig Aktieportföljens innehav och fick en bra uppgång på +0,80%. Efter tidigare vinsthemtagningar har ytterligare köp gjorts för att stärka portföljen med innehav med grön energi och digitalisering.

Fem aktier med bäst utveckling

🇸🇪 VNV Global +17,88%. Intressanta innehav höjer aktien. Det största innehavet i portföljen är Babylon Health som verkar inom digital hälsa. Den sektorns efterfrågan har av förklarliga skäl exploderat under pandemin.

🇸🇪 Nordnet +16,41%. Nätmäklaren gjorde en lyckad återkomst på börsen och aktien är upp över 30%. Nätbanken har en attraktiv, kassaflödesgenererande verksamhet som har en värdeackumulation under en lång period.

🇨🇦 Transalta Renewables +10,50. Transalta växer genom nya förvärv och i veckan meddelades nya förvärv inom vind och vatten.

🇸🇪 Eolus Vind +10,36%. Investeringar i förnybar energi har de senaste åren gått från att vara politiskt drivna, till att bli en bra investering ekonomiskt. Idag är både vind och sol två av de billigaste energikällorna.

🇳🇴 Scatec +7,08%. Scatec expanderar sina solkraftverk över hela världen och har blivit en favorit på aktiemarknaden. Hittills i år har aktien stigit 76 procent. Företaget breddar nu med både vind och hydro. Företaget meddelade nyligen att det har köpt alla aktier i vattenkraftsbolaget SN Power.

Aktierna som gick sämst

🇺🇸 Xilinx -6,50%. Det är klart att halvledarjätten AMD köper rivalen Xilinx i en aktieaffär värd 35 miljarder dollar. Aktien är upp 42% sedan årsskiftet.

🇸🇪 AstraZeneca -6,33%. Astra Zeneca betalar 330 miljarder kronor för Alexion Pharmaceuticals, som därmed blir ett av de större förvärven i branschen på senare år. Analytiker ser möjligheter till synergieffekter. Astra Zenecas aktie föll i veckan efter beskedet om förvärvet av Alexion. Det inte ovanligt att det förvärvande bolagets aktie backar i samband med en affär medan det omvända gäller bolaget som köps upp – och Alexions aktie steg mycket riktigt.

🇸🇪 Nordea -5,00%. Nordea avvecklar sin ryska verksamhet och aktien följde med banksektorn nedåt efter beskedet om att några av kollegorna ingår i FBI:s utredning.

🇺🇸 (🇨🇦) Franco-Nevada corp -4,84%. Goldstreamingbolagets backar när guldpriset sjunker.

🇸🇪 Catena Media -4,19%. Kvartalsrapporten innehöll ett resultat och intäkter som inte nådde upp till analytikernas förväntningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s