Intressant läge, hur agera?

Efter att ha varit ledig några dagar är det intressant att läsa in marknaden. Börserna har fallit 4-5 dagar i rad, men det är inte så konstigt när flera utfall inte blivit som förväntats. USA:s inflation peakade inte i maj och Sveriges inflation blev högre. Marknaden prisar nu in en 0.75 punkter höjning från FED ikväll kl 20:00. Igår passerade OMXSPI årslägsta från den 9 maj, samtidigt var det ett bra tecken att OMX30 höll sig ovanför årslägsta. Idag bröts nedgången och europabörserna är upp och även indextermingerna för USA pekar norrut. Hur agerar jag i det här läget? Jag har tidigare kortsiktigt viktat ned i fastigheter och ökat vikten i bank. Med den nedgång vi haft i fastighetsbolag är jag dock beredd gå in snabbt igen på nya lägre nivåer. I övrigt har jag nu en divesierad portfölj eftersom marknaden i detta nu är svängig och försöker anpassa sig till uppdaterade scenarior. Jag väljer helst kvalitetsbolag/branscher med sund värdering och price powering (Atlas Copco, Telekom, Energileverantörer). I nuläget är det även en fördel om bolaget har en stor andel eftermarknad i sina intäkter (ex. Assa Abloy, Sandvik). Jag är försiktig med bolag som måste ta ut prisökningar direkt mot konsument. Jag har ändå i mina breda portföljer bolag som inte stämmer in på ovanstående (ex. Electrolux, H&M). Långsiktigt är det samtidigt mycket intressant av vara motvalls och köpa ratade billiga kvalitetsbolag. Ett bra alternativ är att ha ett antal investmentbolag med rabatt i portföljerna (ex Investor, Lundbergföretagen, Öresund). Det är sannerligen intressant och utmanande att vara investerare idag och hitta en bra balans mellan kort och lång sikt. Det är viktigare än någonsin att fokusera på processen och inte stirra för mycket på resultatet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s