Aktiespararna har frågat partierna om beskattning på sparande (ISK)?

Det blir sänkta skatter på ISK-kontot om högerblocket vinner valet skriver Aktiespararna utifrån svaren i enkäten. Vinner vänsterblocket blir skatten troligen oförändrad som jag tolkar det utifrån svaren i enkäten. Moderaterna vill rulla tillbaka regeringens skattehöjning från 2018 genom att sänka påslaget på statslåneräntan till 0,75 procentenheter. Liberalerna vill bland annat vill vi göra de första sparade 300 000 kronorna skattefria. Sverigedemokraterna ansluter sig till Moderaternas linje att sänka påslaget på statslåneräntan till 0,75%, det vill säga till den nivå som den var på före höjningen 2018. Kristdemokraterna har inte några direkta förslag om att sänka skatten på ISK. KD är öppna för att justera skattenivåerna i ISK nedåt. Centern vill slopa skatten på de första 300 000 kronorna på ISK för att göra det mer gynnsamt för vanliga människor att spara till en lägenhet, pensionen eller en framtida buffert. Centern kommer inte att medverka till några skattehöjningar av sparandet. Socialdemokraterna vill inte ändra skatten på ISK. S tycker att ISK fungerar bra som det gör nu. Miljöpartiet vill höja skatten för de med stora kapitaltillgångar, men har inga färdiga förslag. Vänsterpartiet vill sätta ett tak för sparande i ISK på 2 miljoner kronor. Sparande utöver taket ska beskattas med den vanliga skatten på kapitalinkomster, som i dag ligger på 30%.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s