Portföljsnack – räntehöjning, hedge, strategier

Som väntat höjde ECB ränta med 0,75 punkter och aktieindexen i Europa och USA är volatila. Det känns bra att jag nu ligger 40% i hedgefonder, ökad likviditet och minskad aktiedel. Det har nu börjat ge resultat i Sverigeportföljen. En svårighet för många är att i de bästa hedgefonderna är att minimibeloppet för att bli andelsägare ofta 50000, 100000 kr eller mer. En del har handelsdag varje dag och några en gång i månaden. Förutom trögheten är en annan nackdel att du inte har kontroll, men jag är själv inte så förtjust i att hålla på med blankningar och optioner så överlåter gärna det till hedgefondförvaltarna som har bättre verktyg för detta än jag. Det är väl värt värt avgiften. En oväntad fördel med björnmarknaden när jag blir andelsägare i hedgefonder är att jag nu får mer tid över till andra intressen. Det ser jag fram emot. Utlandsportföljen i KF har hittills skyddats av den allt starkare dollarn i år och haft en uppgång om jag räknar med utdelningarna. Även här har jag dock börjat gardera mig med en mindre post i en hedgefond som handlas i SEK. Jag har numera även utländska aktier i ISK:en (Sverigeportföljen) men det är mer av bolagsfundamentala skäl och att jag kan få tillbaka källskatten när jag deklarerar eftersom jag inte har bolån etc, dvs inget underskott av kapital. Men det gäller att ha högutdelarna i KF eftersom ISK har ett tak som är vad du totalt betalar i schablonskatt på ISK-innehavet. Men hur länge kommer dollarn att vara stark? Jag vet inte, men vi vet att FED ligger före med räntehöjningarna och att många söker sig till dollarn i lågkonjukturer som vi är på väg in i. Den som har svaret på detta får gärna dela med sig 😉 Jag tänker egentligen inte så mycket på vilken valuta mina investeringar hamnar i utan det är andra faktorer som väger tyngre. Nu är jag ganska diversierad om man ser på vilken valuta investeringarna ligger i, (rangordning) SEK, USD, EURO, DKR och GBP.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s