Vad är en aktie?

Jag får ofta rubricerad fråga och gör därför ett inlägg. En aktie är en ägarandel i ett företag som är registrerat i form av ett aktiebolag. När du äger en aktie är du alltså delägare i detta företag och har rätt att ta del av dess tillgångar och resultat. Du har också rätt att delta i bolagsstämman och vara med och påverka företagets verksamhet och framtid, även om det i praktiken kan vara svårt om du inte är en av de större ägarna.

Det finns olika typer av aktier, till exempel A-, B- och C-aktier samt preferensaktier. De olika typerna av aktier kan ha olika rösträtter och utdelningar. Rösträtten innebär hur mycket inflytande du har på bolagsstämman, där olika beslut fattas om företaget. Utdelningen innebär hur mycket pengar du får från företagets vinst.

När du köper eller säljer en aktie gör du det via en mäklare eller en handelsplattform på internet. Priset på en aktie bestäms av utbud och efterfrågan på marknaden. Om många vill köpa en aktie stiger priset, och om många vill sälja en aktie sjunker priset. Priset påverkas också av hur företaget presterar och vilka förväntningar det finns på dess framtid.

Att investera i aktier är ett sätt att spara pengar och få avkastning på lång eller kort sikt. Men det är också en riskfylldsparform, eftersom du kan förlora hela eller delar av ditt insatta kapital om aktien minskar i värde eller om företaget går i konkurs. Därför är det viktigt att göra research om de företag du vill investera i och sprida din risk genom att köpa aktier i olika branscher och marknader.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s