Placeringar i ränte- och obligationsfonder – min depå

Placeringar i ränte- och obligationsfonder innebär att man köper andelar i fonder som investerar i räntebärande värdepapper, till exempel obligationer, statsskuldväxlar, bostads-, kommun- och statsobligationer. Det är ett sätt att låna ut pengar till olika utgivare och få ränta på lånen.

Fördelen med ränte- och obligationsfonder är att de oftast har lägre risk än aktiefonder, eftersom räntemarknaden är mer stabil än aktiemarknaden. De kan också ge en jämnare avkastning över tid och fungera som en buffert när börsen går ner.

Nackdelen med ränte- och obligationsfonder är att de oftast har haft lägre avkastning än aktiefonder, eftersom räntan varit låg i många år. De kan också påverkas negativt av stigande räntor, eftersom det gör att värdet på obligationerna sjunker. Nu när räntorna höjts och vi ser en pivot i räntebanan är ränte- och obligationsfonder ett intressant alternativ till börsen. Risken är högre i långa obligationsfonder eftersom de längre marknadsräntorna (10 år) kan fortsätta stiga ett tag till och då faller värdet på obligationsfonderna. Se mitt förra inlägg.

Det finns olika typer av ränte- och obligationsfonder som har olika risk och avkastning beroende på vilka värdepapper de investerar i och hur lång löptid de har. Generellt kan man säga att ju längre löptid och ju lägre kreditvärdighet utgivaren har, desto högre är både risk och avkastning.

– Korta räntefonder: investerar i värdepapper med en löptid på högst ett år. De har låg risk och låg avkastning.

– Långa räntefonder (obligationsfonder): investerar i värdepapper med en löptid på mer än ett år. De har högre risk och högre avkastning än korta räntefonder.

– Företagsobligationsfonder: investerar i värdepapper som ges ut av företag. De har högre risk och högre avkastning än statsobligationsfonder.

– Statsobligationsfonder: investerar i värdepapper som ges ut av stater. De har lägre risk och lägre avkastning än företagsobligationsfonder.

På vanlig depå förvarar jag mina obligations etf:er. XACT obligationer följer ett index som speglar svenska obligationer som emitterats av stat och kommun samt säkerställda bostadsobligationer. iShares statsobligations etf följer ett index som speglar statsobligationer med löptid på 3-7 år. Xtrackers IG företagsobligations är en etf som följer nämnda med hög kreditvärdighet och iShares high yield följer index för företagsobligationer med lägre kreditvärdering.

Annons

En reaktion på ”Placeringar i ränte- och obligationsfonder – min depå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s