Di: Varning för högre långräntor

I Di läser jag att ”Mycket talar för ett ökat utbud av statsobligationer de närmaste åren. Samtidigt ligger den svenska tioårsräntan inte jättelångt över 2 procent. Det bäddar för en utbudsrelaterad uppgång”, varnar Olof Manner i Makrorådet. Det här är intressant att beakta för oss som placerar i ränte- och obligationsfonder vid sidan om aktier. Om Riksbanken säljer mer statsobligationer innebär det att utbudet av obligationer ökar på marknaden. Detta kan leda till att priset på obligationerna sjunker och räntan stiger, eftersom priset och räntan rör sig i motsatt riktning.

Annons

2 reaktioner på ”Di: Varning för högre långräntor

 1. Ulf 18 maj, 2023 / 13:02

  Hej Per
  Vad är slutsatsen av detta?
  Vilka obligationer ska man äga?
  Med vänlig hälsning, Ulf

  Gilla

  • Per Gustafsson Ohlin 18 maj, 2023 / 13:17

   Hej Ulf, Sitter du på en lång obligationsfond och de långa marknadsräntorna stiger faller andelsvärdet. Det är mindre risk i en kort räntefond. Det är svårt att förutse hur det blir Ulf, men i korta o medellånga räntefonder är det mindre risk i. Per

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s