Flashback – Strategin som hjälpte mig att bygga upp mitt kapital

Först vill jag varna alla otåliga att min berättelse är en ganska tråkig sådan. För att bygga upp ett större kapital krävs en stor portion tålamod. Tillväxt tar tid och kräver att sparandet kvarstår, oavsett om det blåser upp till storm eller om konjukturen är glödhet. Den här berättelsen innehåller inga förhoppningsbolag, certifikat, warranter eller andra klipp.

När jag var anställd byggde min enkla strategi på ”köp och behåll”. Jag köpte fondandelar varje månad oavsett konjunktur. I dåliga tider fortsatte jag konsekvent att fylla på och fick en enorm hävstång när det vände uppåt. Min fondportfölj kunde innehålla; Globalfond 20%, Sverigefond 20% och resten nischade fonder till exempel; region, småbolag, hälsovård, teknik, fastigheter, råvaror m m.

Efter ett antal år då fonderna vuxit till större belopp gjorde jag vinsthemtagning och sålde hälften och köpte aktier. Jag hade då hälften i fonder och den andra hälften i aktier. Jag fortsatte sätta in varje månad i fonder och varje år gjorde jag vinsthemtagning i fonderna och flyttade över till aktierna för att utjämna allokeringen.

Vid den här tiden när jag började köpa aktier hade jag blivit Private Banking kund. I mina aktieval sneglade jag på bankens fokusportfölj. Mina innehav var då enbart svenska large cap bolag med låg eller rimlig värdering. Det var samma princip med aktierna som med fonderna, ”köp och behåll”.

Tillväxten blev bra och 2015 började tanken växa att jag skulle börja jobba med mina egna investeringar på heltid. Fr o m 2020 slutade jag min anställning och tog steget att arbeta helt med mina privata investeringar. Jag gjorde vinsthemtagning i alla fonder och började med aktiehandel, kompletterat med t ex obligationer, räntor och ädelmetaller. Men det är en annan berättelse och kräver helt andra strategier……….

Jag kan bara tillägga att jag älskar det jag gör nu; att arbeta med såväl makroekonomi som bolagsanalys och aktiehandel varje dag. Jag är geografiskt obunden och äger min tid. Investeringarna jobbar åt mig även när jag inte är på plats.

Fotnot: Idag är tillgängligheten till aktiemarknaden mycket enklare än när jag började investera. Om jag hade börjat idag hade berättelsen sett annorlunda ut. Däremot är tänket med tålamod, och månatligt sparande fortfarande aktuellt. Helt enkelt att ge investeringarna tid att växa. Tillgängligheten är en stor fördel idag jämfört med bara för några år sedan. Samtidigt är det lättare idag att bränna vingarna idag då många leverantörer lockar med genvägar till rikedom, med produkter som mer liknar lotteri än investeringar. Ha tålamod, ta inga genvägar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s