När handel med aktier och krypto övergår i missbruk

I en artikel i SvD den 8 augusti 2023, ”Aktieberoende ökar – ”hobby som spårar ur”” skriver Ebba Blume om aktieberoende som liknar spelmissbruk. Artikeln får mig att att känna tacksamhet för min disciplin, strategier och regler för olika marknadslägen som hjälpt mig att leva gott som investerare. För de som drabbas handlar ofta om en besatthet att försöka jaga ikapp förlorade pengar eller ta genvägar till rikedom med hävstångsliknande instrument som mer liknar lotteri än investeringar. Detta är en av anledningarna till jag har den här bloggen och berätta om vikten att vara disciplinerad och utveckla en egen strategi som hanterar olika makrolägen. Det tar tid och kräver tålamod att bygga upp ett kapital och det finns inga genvägar. Mina strategier jag förmedlar kan uppfattas som tråkiga men det är så verkligheten ser ut. Allt för många försöker ta genvägar med hävstänger eller riskfylld daytrading. Jag känner ingen som blivit rik på kortsiktig handel. Ett vanligt scenario är att många tjänade mycket pengar på börsen under flera år fram till januari 2022 då börsen vände nedåt. När sedan Ryssland invaderade Ukraina accelerade nedgången på världens börser och många förlorade mycket pengar. Aktieberoendet yttrar sig genom att ta större risker både i aktier och kryptovalutor för vinna tillbaka förlorade pengar. Investerare ses ofta av samhället som driftiga och duktiga personer men det kan gå mycket fel i avsaknad av disciplin, regler och långsiktighet och handeln istället blir impulsiv och går överstyr. Enligt SvD har antalet som sökt hjälp för spel på börsen med högriskaktier och handel med kryptovalutor hos mottagningen Spelfriheten ökat med 41 procent under perioden januari till juli i år, jämfört med samma tid ifjol.

När patienterna söker upp mottagningen har deras börsspelande ofta fått extrema följder för familj och ekonomi, berättar berättar Adam Kirstein Reuterswärd, klientkoordinator vid Spelfriheten, för TT enligt SvD.

– De har svårt att få nya lån och att fortsätta sitt handlande på börsen.

I artikeln ställs frågan; var går då gränsen mellan en driftig investeringsvilja och ett destruktivt börsberoende? En bra värdemätare är i hur pass hög grad någon är beredd att visa sina aktieportföljer för anhöriga.

– Vill man absolut inte visa dem för anhöriga, kanske det är något som är fel, säger Reuterswärd.

Till Svd beskriver Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, tre olika riskgrupper som kan fastna i börsberoende.

Dels finns de som testar, lyckas, får mersmak och sedan förlorar, men minns de gånger de har gjort stora klipp bättre än sina förluster.

– Denna grupp brukar inte ha några bakomliggande psykiska problem, säger Per Carlbring.

Sedan finns de som är mer emotionellt sårbara, där det från början funnits psykologiska problem och dålig självkänsla.

– Då använder man spelandet eller handlandet på börsen för att självmedicinera eller fly från sina problem.

En tredje grupp är människor med en hög grad av impulsivitet, som gillar det riskfyllda och som vid vinst kanske övervärderar sin kunskap och triggas att fortsätta.

Omkring var tionde person som söker hjälp vid beroendemottagningen Spelfriheten söker för beroende av högriskaktier, värdepapper, kryptovaluta och valutor.

År 2022 var de totalt 631.

Hittills fram till juli 2023 har 887 sökt sådan vård.

Av de som fastnar i beroende av högriskaktier, värdepapper och valutor är omkring 80 procent män och 20 procent kvinnor.

På beroendecentret ges bland annat gruppbehandling och samtal med tidigare aktiespelare som blivit fria från sitt beroende.

Stödlinjen, som erbjuder rådgivning till personer med spelproblem i hela landet, har de senaste åren sett antalet kontakter där spelproblematiken främst registreras som ”börs och krypto” öka. 2021 utgjorde gruppen 4,2 procent av de sökande och i fjol ökade de till 5 procent.

Källa: Spelfriheten, Stockholm och Stödlinjen/Svd.

Lämna ett svar