En stabil bas för att investera i Guld

Den 28 juli skrev jag om att ta in guld i portföljen och att jag köpt ETF:er i Wisdomtree physical guld och silver, 30% respektive 20% av en regelbunden periodvis investering. Återstående 50% avser jag att investera i ett royalty- och streamingbolag, men jag skulle återkomma om viket bolag jag väljer att investera i.

Valet blev kanadensiska Franco-Nevada som i år rusat drygt 60 procent på börsen. Ett sådant bolag kan vara en mer stabil bas för att investera i guld. De finansierar guldgruvebolag mot att i framtiden få köpa guld till ett förmånligt pris. Bolaget är ett ädelmetallfokuserat royalty- och investeringsbolag. Företaget äger en diversifierad portfölj av ädelmetaller och royaltyströmmar, som aktivt förvaltas för att generera huvuddelen av sina intäkter från guld, silver och platina. Företaget driver inte gruvor, utvecklar projekt eller utför prospektering. Franco-Nevadas finansiella resultat på kort sikt är kopplade till priset på råvaror och mängden produktion från dess portfölj av producerande tillgångar. På så sätt behöver bolaget inte i regel inte låna till nya projekt. Dess långsiktiga resultat påverkas av tillgången till prospekterings- och utvecklingskapital.

Den senaste 12-års perioden har Franco-Nevadas aktie med råge haft en bättre utveckling än både guldpriset och S&P/TSK GLOBAL GOLD INDEX. Franco-Nevada kan med andra ord ge ge en större avkastning och mer uppsida än t e x en guld-ETF och med mindre risk än ett operativt företag.

Källa: Franco-Nevada

Företaget har en portfölj av tillgångar, diversifierade efter råvara, intäktsart och etapp i ett projekt, främst beläget i USA, Kanada och Australien.

Källa: Franco-Nevada

Förhoppningsvis blir Franco-Nevada ett stabilt komplement till guld och silver ETF:erna i Wisdomtree physical.

2 reaktioner på ”En stabil bas för att investera i Guld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s