Veckorapport 7 – Prisrally i gruvsektorn

Vecka 7 ökar Aktieportföljens Utlandsportfölj med +1,09% och Sverigeportföljen +2,08%. De utländska innehaven gick generellt sämre den här veckan. OMX30 ökade med +0,61% OMX SPI med +0,28%, också det mycket bättre än de utländska börserna som Aktieportföljen är aktiv på.

Indexen är fortfarande kvar på rekordnivåer och OMX30 landade på 2037 punkter så vi får räkna med vinsthemtagningar och att OMX30 eventuellt dippar ned till 2000 punkter eller i värsta fall 1950 punkter innan köpsidan får övertaget igen. Framöver ser jag dock definitivt en fortsatt uppsida.

Fem bolag som gick bäst

🇸🇪 Lundin Mining +16,69%. Som jag skrev i förra veckan: Det största prisrallyt på många år i kombination med stora investeringsbehov gör läget upplagt för en ny supercykel i gruvsektorn.

🇸🇪 Boliden +11,77%. Boliden redovisar en rapport för fjärde kvartalet som överträffar förväntningarna både vad gäller omsättning och resultat. Utdelningen höjs och bolaget föreslår också en extrautdelning.

🇸🇪 Fortnox +13,59%. Fortnox redovisar ökande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten ökade. Utdelningen föreslås att höjas. Förvärvade nyligen bolaget Offerta.

🇸🇪 Instalco +9,11%. Instalco redovisar ökade intäkter och resultat i fjärde kvartalet 2020 jämfört med motsvarande kvartal året innan. Styrelsen föreslår höjd utdelning.

🇸🇪 Epiroc +8,79%. Epiroc redovisar intäkter som var högre än väntat under fjärde kvartalet.

Fem aktier som gick sämst

🇳🇴 Scatec -12,32%. Det pågår nedåt korrektion av gröna aktier i Europa. Scatec hör till de hårdast drabbade, ett sällsynt bra köpläge?

🇺🇸 Intuitive surgical -6,09%. Bolaget har ett övertag på marknaden, men drabbas negativt av pandemin. Långsiktigt är bolaget en vinnare.

🇩🇰 Chemometec -6,38%. Ökad tillväxt, omsättning och rörelsemarginal har ökat aktien två veckor i rad. Nu kom vinsthemtagningarna och det öppnar för påfyllningsläge?

🇺🇸 Digital reality trust -5,69%. Efterfrågan på molntjänster lär öka framöver, påfyllningsläge? Under de senaste fyra kvartalen har företaget överträffat konsensus FFO-uppskattningar tre gånger. Flera förvärv har genomförts den senaste tiden.

🇺🇸 Edwards lifescience -4,19%. Edwards Lifesciences lämnade fjärde kvartalet 2020 med bättre intäkter än väntat trots den utmanande affärsmiljön som uppstod från pandemin. Här gäller det att vara uthållig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s