Nya innehav: råvaror och försäkring (inflationshedge)

Efter Black Friday köpen är min outlook inflation och svagare krona. Jag har flera innehav som har ”Price-powering” (tex Alfa Laval, Lindab, ASSA ABLOY) vid inflation och bank (Swedbank, SHB, SEB, Nordea, Lazard) som tjänar på högre styrränta  samt bolag (exportföretagen) som gynnas av en svagare krona. Kronan kan försvagas då de utländska centralbankerna är mer hökaktiga och benägna att  höja styrräntan än vår egen riksbank. Först ut är stålbolaget SSAB som välkomnas tillbaka i sverigeportföljen. Med ett P/E-tal på 4,39 är SSAB lågt värderat. Bolaget uppfyller två av mina kriterier, råvaror är bra vid inflation och SSAB som exportbolag kommer att tjäna på en svag krona. Jag gillar att SSAB ligger långt fram i utvecklingen av ”grönt stål” i samarbete med flera partners. Jag välkomnar även de finska skogsbolagen Stora Enso och UPM-Kymmene tillbaka i utlandsportföljen. Skog är en råvara som fungerar bra vid inflationsmiljö. Jag har förpackningsföretaget Billerud-Korsnäs i sverigeportföljen, men kompletterar nu upp utlandsportföljen med två skogsbolag. Slutligen plockar jag in inflationssäkra tyska försäkringsbolaget Allianz och avyttrar hela innehavet i Deutche Telekom. För DT blev det en blygsam vinst på +6%, men syftet med det innehavet var att äga en stabil utdelare. Samma syfte har jag med Allianz, men A har en högre direktavkastning. Dessutom ser jag att tyskarna kanske är världens mest överförsäkrade folk, vilket ger bolaget fina kassaflöden. Gemensamt för de nya bolagen är att de är på väg eller har just brutit upp över MA 200.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s