Gamestop (eller game over)

Det är söndag och jag promenerar i Bonn och ser en GameStop butik. En butik jag i vanliga fall passerar utan intresse, men sysslar man med aktier så är Game stop aktien något som nyligen förbryllade en hel värld. För en svensk är själva den fysiska butiken en exotisk relik. Gamestop stängde sin sista butik i Norden 2020. Dataspel säljs numera online och dataspelsbutiker går mot samma öde som cd och dvd-butiker. Här är kortfattat vad som hände: Börsrebellerna pratade ihop sig i ett forum på sajten Reddit och beslutade att det var köpläge på dekisbolaget Gamestop. Aktien rusade med flera hundra procent. Bara hos Avanza ökade antalet svenska aktieägare från 600 till 24200 på kort tid. Blankarna förlorade mycket pengar när aktiepriset steg. Flera småsparare hakade på och stöttade uppgången, men tyvärr fick många småsparare stå där med SvartePetter när vinsthemtagningarna började. Det blev inte lättare för småspararna när en känd aktiemäklare dessutom stoppade handeln mitt i raset. Det hela är ett intressant fenomen, men mitt råd är att hålla sig så långt ifrån sådant här händelser som möjligt. SVT Play har en ny dokumentär om den spektakulära aktiehandeln i Gamestop. På svenska heter den ”När Gamestop skakade börsen”, engelsk originaltitel är ”The Big Squeeze”.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s