”Botten är inte nådd”

På börsen pågår bistra tider och bistra tider väntar. Jag fortsätter att fylla på i hedgefonderna Lynx Dynamic och SEB Asset selektion. När nästa köp verkställts är det mina två största innehav. Lynx har i år stigit 25% och SEB Asset 20%. Parallellt fyller jag på med aktier inom industri, fastigheter, finans och konsumentsektorn som har tagit mycket stryk och förmodligen kommer att ta mer stryk. På kort sikt blir det röda siffror och jag har ingen aning om när botten är nådd, men jag är långsiktig. De flesta har bra direktavkastning som blir en skön krockkudde. Det jag beskriver här gäller Sverigeportföljen. Utlandsportföljen är i år på plus, främst genom att valutaeffekten varit en ovänt bra hedge. I skrivande stund ligger OMX30 på 1891 punkter och vi skall troligen ned igen till årets bottennotering 1865 och därifrån är min förhoppning att aktiemarknaden börja konsilidera.

Annons

2 reaktioner på ””Botten är inte nådd”

 1. Mulle 1 september, 2022 / 20:35

  Förstår inte din tankegång när du köper trots att du ”vet” att det blir röda siffror initialt. Flera ekonomi-/FIRE-bloggare som resonerar precis likadant. Men varför inte bara hålla inne med köpen ett tag då?

  ”Börsen går alltid upp”, ”går inte att tajma” etc etc brukar argumenten vara. Visst, men när man har en tydlig analys/uppfattning om att börsen kommer att gå ner närmsta tiden, varför känner man sig då tvungen att fortsätta köpa istället för att hålla likviderna lite längre?

  Gilla

  • Per Gustafsson Ohlin 1 september, 2022 / 21:15

   Hej Mulle, För min del handler det om att se portföljerna som en helhet där jag köper hedge i nämnda fonder och har även utlandsportföljen som hedge genom valutaeffekten. Då har jag delar i portföljen som förhoppningsvis stiger även när börsen går ned och då kan jag tänka långsiktigt i genom att köpa pressade aktier när det billigt. Jag håller mig till värdebolag med bra direktavkastning och bra kassaflöden. När jag tar emot utdelningar accepterar jag att aktievärdet går upp och ner och försöker fylla på när det är billigt. Blir det ännu billigare så har jag mer krut kvar att fylla på längre fram och sprida risken över tid. Ett dilemma är att ingen kan veta när ”botten är nådd”, dvs när det vänder, därför kan det vara klokt sprida inköpen över tid. Det är viktigt att välja en strategi man känner sig bekväm med och att avvakta och hålla sig likvid i nuvarande björnmarknad är ett tryggare alternativ för de flesta.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s