Inflationen högre än väntat: statistik och min åsikt

Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta), det vill säga förändringen från samma månad föregående år, var 10,2 procent i december 2022. Det är en uppgång från november då inflationstakten enligt KPIF var 9,5 procent. Månadsförändringen från november till december var 1,9 procent enligt KPIF. (SCB) Den svenska inflationen kom in högre än väntat, men det är inte så dramatiskt. Kärninflationen ligger något över Riksbankens prognos. Elpriserna var den största överraskningen för december, men har sjunkit rejält i början av året. Då är det troligt att den totala inflationen kommer att ligga nära Riksbankens prognos åter redan i januari. Den väntade höjningen på 0.5 punkter tror jag nu är spikad, men några fler räntehöjningar från Riksbanken blir det förmodligen inte i år, snarare sänkningar om fler sektorer än byggbranschen tvärstoppar. Viktigare aktiemarknaden är att inflationen i USA faller för sjätte månaden i USA, det kan inte FED bortse ifrån när räntebanan justeras vid nästa möte.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s