Bankerna skruvar upp ränteprognoserna

Bankerna skruvar upp ränteförväntningarna efter det höga inflationsutfallet i januari. Swedbank förväntar sig att Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter – Handelsbanken tror på 75 punkter- i april och ytterligare 25 punkter i juni, dvs till 3,75 procent. Den förra prognosen innebar höjningar med 25 punkter i april och juni. Under nästa år påbörjas räntesänkningar då den ekonomiska aktiviteten har dämpats och inflationen fallit tillbaka. Swedbank räknar med att de rörliga bolåneräntorna toppar på knappt 4,5 procent till sommaren för att därefter ligga relativt still och börja sjunka mot slutet av året. De bundna bolåneräntorna beräknas ligga kvar på nuvarande nivåer framöver.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s