Aktiespararna: Underkänt för Sverigefonder

Bara 12 av 51 av aktivt förvaltade Sverigefonder har slagit index de senaste fem åren. På tio års sikt är det 8 fonder av 44 som har överträffat index. Inräknat de många fonder som lagts ned under perioden blir andelen ännu lägre. Det skriver Aktiespararna vars granskning visar att Sverigefonderna inte gör sitt jobb. Multiplicerat med genomsnittlig årlig avgift har fondbranschen det senaste decenniet fått intäkter på cirka 50 miljarder kronor brutto (före avdrag för rabatter till mellanhänder som PPM och Collectum) från de aktivt förvaltade Sverigefonderna, men bara cirka 5 miljarder från indexfonderna. Allt detta har inte undgått spararna, huvudtrenden är att flytta pengarna till billiga indexfonder. Hos 3 av 4 storbanker är numera den största Sverigefonden en indexfond.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s