SEB: krossar estimaten

Jag tog en rapportrisk igårkväll när jag plockade in SEB i portföljen från avbytarbänken. SEB:s intäkter krossade emellertid estimaten och levererade en rapport som var bättre än väntat över hela linjen. Rapporten lyfter aktien just nu med +3,28% och klättrar därmed över sitt MA200 med knappa 0,8%. I samband med bankoron överreagerade marknaden, som vanligt, när det gäller de svenska bankerna. Aktien är därför i år fortfarande ned -1,54% och där finns förutsättningar för ytterligare uppgång utifrån dagens styrkebesked. ”Under första kvartalet påverkades kundernas sentiment, aktivitetsnivå och våra resultat till stor del av externa faktorer såsom högre räntor och den ökade volatiliteten på de finansiella marknaderna. Våra storföretagskunder var fortsatt försiktiga, vilket återspeglades i stabil utlåning och ökade inlåningsvolymer samtidigt som efterfrågan på tjänster kopplat till riskhantering förblev hög…Våra privatkunder var fortsatt försiktiga med att ta mer lån, och vi kan nu också i vår inlåning se ett allt snabbare skifte till sparkonton med högre räntor…” ”Vi påbörjade 2010 expansionen av vår företagsaffär i Norden, Tyskland och senare även i Storbritannien och 2022 kom nästan en femtedel av kundintäkterna inom division Stora företag & Finansiella institutioner från nya kunder som tillkommit som ett resultat av denna. Expansionen bidrar till en alltmer diversifierad geografisk närvaro, där mer än 50 procent av divisionens kundintäkter idag kommer från marknader utanför Sverige. Expansionen har över tid också visat sig vara en lönsam och kostnadseffektiv affär med bibehållen riskprofil. Då vår förmåga att bistå våra kunder lokalt är en av våra främsta styrkor är vår ambition att öka vår marknadsandel i Norden, samtidigt som vi försiktigt expanderar tjänsterna i Österrike, Schweiz och Nederländerna.”

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s