Min aktievecka 20: rapporter, utdelningar, inflationsbesked, skuldtak, och recessionsoro

Den här veckan blir det fokus på skuldtak och inflation. Imorgon får vi Sverige och Finlands inflationssiffror och EMU:s på onsdag. I Sverige förväntas inflationen backa till 7,9% från 8,0% och kärninflationen till 8,7% från 8,9%. Det är nästan en tradition att marknaden skall oroa sig när USA:s skuldtak skall omförhandlas, men som vanligt kommer det att lösa sig och alla har oroat sig i onödan. Bankoron hänger i, så sent som i fredags pressades Wall Street av förnyad oro. Till detta skall läggas att flera siare tror att en recession närmar sig. Det är motsägande att VIX-indexet samtidigt ligger så lågt som på 17,03, vilket indikerar en lugn börs med hög riskaptit. Det kan bli värre, men det kan mycket väl bli så att oroshärdar ebbar ut eller inte inträffar och då blir det negativa positivt.

Tyska DAX, som har en tid närmat sig ATH (16159 nov 21) stängde i fredags på 15.914, något lägre än veckan innan. Helsingfors fortsätter att trenda negativt och Oslo tangerar sitt medelvärde. Som jag redan nämnt är VIX-indexet är fortsatt på låg nivå, 17,03 (17,19), vilket indikerar en lugn börs med hög riskaptit. Detta trots all oro som framförs i finansmedia som självklart har ett egenintresse i att överträffa varandra i rubriker. Det finns många som uttalar sig tvärsäkert om framtiden, men det enda vi vet är att ingen vet säkert.

Bolagen i laguppställningen har lämnat fina rapporter och flera har rusat. Den här veckan har turen kommit till Lagercrantz och Surgical Science som rapporterar på tisdag. Två utdelningar ramlar in och i veckan har fyra bolag årsstämmor, men eftersom jag just nu är i Berlin och långt ifrån bruset kan jag inte besöka någon stämma. New Wave och Munters har X-dag på onsdag respektive fredag. Jag har gjort flera vinsthemtagningar i de bästa trendarna och kommer att gör fler den här veckan. Jag säljer 5-15% på toppen och låter grundinnehavet trenda på. Vi får se om jag plockar in någon ny spelare. Hela laguppställningen trendar över sitt MA200. Bästa trendarna just nu är MedcapNovo Nordisk och HMS Networks. Jag är rätt nöjd med nuvarande laguppställning och ser fram emot nästa vecka.

Annons

2 reaktioner på ”Min aktievecka 20: rapporter, utdelningar, inflationsbesked, skuldtak, och recessionsoro

 1. Stina 15 maj, 2023 / 11:49

  Hej Per!
  Jag har 2 frågor.
  Kan du förklara % i kolumnerna efter MA200 resp MA50?
  Kikade lite på Thule och kände spontant att de visar sämre omsättning mm. Du nämnde dem som påfyllnadsbolag i ett tidigare inlägg, tror jag.
  Kan du berätta hur du tänker?
  Allt gott,
  Stina

  Gillad av 1 person

  • Per Gustafsson Ohlin 15 maj, 2023 / 12:03

   Hej Stina,

   MA200d är stängningskursen varje dag delat med 200. I kolumnenerna har du aktiepriset delat med MA200d. Plusvärde den trendar bra och minus aktien trendar dåligt. Här en länk med mer utförlig beskrivning jag gjorde nyligen: https://aktieportfoljen.com/2023/05/11/hur-jag-anvander-ma200d-definition-och-fler-anvandningssatt/

   När det gäller Thule blev både jag och marknaden imponerade av att Thule förbättrade marginalen på en pressad konsumentmarknad. Thule rusade över 10% på rapporten om jag minns rätt. Detta trots att omsättningen minskade, men det finns ju logisk förklaring till det när detaljhandeln har det tufft.

   Tack för dina frågor och jag hoppas att det klarnade för dig.

   Med vänlig hälsning/Per

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s