Hur jag använder MA200d, definition och fler användningssätt

Flera har frågat om vad MA200d är och hur man kan använda det. Först och främst vill jag betona att den fundamentala analysen är viktigast och att MA200d är bara en av flera tekniska indikatorer som används som stöd. Jag ägnar mycket tid åt att skanna igenom bolag på Börsdata och tittar på förändring i omsättning, marginaler, vinst och skuldsättning. Sedan blir det ledning, ägare och framtidsutsikter. Jag håller mig till large- och midcap bolag. Det spelar ingen roll om avkastningen kommer från aktiepris eller utdelning. Ett sista krav för att komma med i min laguppställning är att aktien trendar över MA200.

Novo Nordisk är ett bra exempel på en aktie som både trendar långsiktigt över M200d och klarar mina fundamentala checklistor. Tänk på att det är skillnad mellan aktiepriset och det fundamentala i bolaget. Jag har många bra bolag som klarar mina fundamentala checklistor galant, men som ändå inte trendar över MA200d. Dessa bolag får vila på avbytarbänken tills aktien börjar trenda igen. Okej, då vet ni hur jag använder MA200. Nu skall vi titta närmare på definitionen och hur det används inom teknisk analys.

Definition på MA200d och hur det används inom teknisk analys

MA200d är ett glidande medelvärde om 200 dagar som används inom teknisk analys för att identifiera långsiktiga trender och köp- och säljsignaler.

MA200d är en förkortning för moving average 200 days, eller glidande medelvärde 200 dagar på svenska. Det är ett av de mest populära verktygen inom teknisk analys, som är en metod för att studera prisrörelser på marknaden. Det finns också viktade glidande medelvärden som lägger större vikt åt de senaste datapunkterna, men för enkelhetens skull håller jag mig här till vanligt MA.

MA200d beräknas genom att ta medelvärdet av de senaste 200 dagarnas stängningskurser för ett värdepapper, till exempel en aktie, en fond eller ett index. Detta ger en slätad linje som följer prisets riktning över tid. MA200d anses vara ett bra mått på den långsiktiga trenden, eftersom det filtrerar bort kortsiktiga svängningar och brus.

Formel:

för MA200d är:

MA200d=C1+C2+…+C200/200

där C1 osv är slutkursen för dag.

Hur MA200d används inom teknisk analys

MA200d kan användas på flera sätt för att hjälpa dig att fatta bättre investeringsbeslut. Här är några exempel:

– Trendidentifiering: Om priset ligger över MA200d, indikerar det en uppåtgående trend. Om priset ligger under MA200d, indikerar det en nedåtgående trend. Om priset korsar MA200d, kan det signalera en trendvändning.

– Köp- och säljsignaler: När priset bryter upp över ma200d, kan det vara en köpsignal. När priset bryter ner under ma200d, kan det vara en säljsignal. Dessa signaler är bara en indikation och behöver förstärkas med fundamental och teknisk analys.

Dödskors och gyllene kors: Dessa är speciella fall av köp- och säljsignaler som uppstår när två olika glidande medelvärden korsar varandra.

Ett dödskors inträffar när ett kortare glidande medelvärde (till exempel MA50d) faller under ett längre glidande medelvärde (till exempel MA200d). Detta anses vara en stark säljsignal som indikerar en början på en långvarig nedgång.

Ett gyllene kors inträffar när ett kortare glidande medelvärde (till exempel MA50d) stiger över ett längre glidande medelvärde (till exempel MA200d). Detta anses vara en stark köpsignal som indikerar en början på en långvarig uppgång.

MA200d är inte ett perfekt verktyg och skall inte användas som enda indikator vid köp- eller sälj, men tillsammans med andra tekniska indikatorer och fundamental analys kan det vara ett bra stöd. Några nackdelar:

– Försening: Eftersom MA200d baseras på historiska data, reagerar det inte omedelbart på nya prisrörelser. Det kan leda till att du missar viktiga förändringar i marknaden eller agerar för sent.

– Falska signaler: Ibland kan priset bryta MA200d utan att det innebär en verklig trendvändning. Det kan leda till att du köper eller säljer i onödan eller förlorar pengar på felaktiga affärer.

– Anpassning: Eftersom MA200d är ett fast värde, kan kan det vara mer eller mindre lämpligt för olika värdepapper, marknader eller tidsperioder. Det kan vara bra att experimentera med olika glidande medelvärden för att hitta det som passar bäst för din investeringsstrategi.

Annons

2 reaktioner på ”Hur jag använder MA200d, definition och fler användningssätt

  1. Pamela 11 maj, 2023 / 16:27

    Utmärkt! Tack för ett pedagogiskt inlägg.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s