Investor skapar värde, Q4 2023

”Vid utgången av 2023 nådde vårt justerade substansvärde ett nytt all-time-high och passerade 800 mdr kronor. Under året uppgick tillväxten i vårt justerade substansvärde till 24 procent och totalavkastningen till 26 procent, jämfört med 19 procent för SIXRX. Detta var det trettonde året i rad som Investors totalavkastning överträffade börsen. I dagens komplexa omvärld fokuserar vi fortsatt på att framtidssäkra våra företag genom att driva strategiska initiativ, utan att kompromissa när det gäller effektivitet.” Johan Forsell Vd.

Det finns kanske inte så mycket mer att tillägga till Vd:ns ord. Jag känner till sparare som bara har investor i sin portfölj och det ju gått bra (se bilden nedan), även om det inte är något jag rekommenderar. Investor är en tung spelare i min laguppställning och min strategi när det gäller investmentbolag är att behålla oavsett trend. Jag fyller gärna på om rabatten/premien är historiskt hög/låg. Detta bevakar jag enklast på ibindex.se. Idag är rabatten på substansvärdet +13,22%. Treårssnittet ligger på +13,03% och femårssnittet på 15,41%.

Investor höjer utdelningen till 4,80 kr per aktie och bolagets substansvärde per den 31 december var 267 kronor per aktie, vilket indikerar en sund ekonomisk position. Investors VD, Johan Forssell, kommer att ersättas av Christian Cederholm vid den kommande årsstämman den 7 maj. Rapporten är Forssells näst sista rapport innan denna ledningsförändring. Investor agerar utifrån en styrkeposition med att skapa värde och sammantaget bekräftar rapporten detta. Den starka utdelningen från Mölnlycke och den över förväntan höga utdelningen per aktie speglar bolagets förmåga att generera och distribuera värde till sina aktieägare.

Investors noterade bolag genererade en totalavkastning om 9% under Q4 2023, och för helåret en imponerande 25%. Detta jämfört med hela bolagets totalavkastning som var 12 procent under kvartalet, vilket är något lägre än jämförelseindexet SIXRX.

Inom Patricia Industries uppgick den rapporterade omsättningstillväxten för de större dotterbolagen till 11%, varav 8% organiskt. Mölnlycke rapporterade en organisk omsättningstillväxt på 9%. Investor noterar att Mölnlyckes marginaler har förbättrats avsevärt jämfört med föregående år, en period som präglades av produktionsstörningar och omorganisationskostnader.

Lämna ett svar