Min aktievecka 11, inflationsutfall, Extreme Greed, dags för andhämtning? ny topptrendare

Huvudnumret nästa vecka stavas inflation. Vi får färska inflationssiffror från bl a Tyskland och USA på tisdag samt Sverige på torsdag. USA:s KPI kommer att vara extremt intressant efter den stora uppåtöverraskningen i januari. SEB tror att de starka ökningarna av tjänster i både KPI och PPI var engångsföreteelser. Även i Sverige kommer inflationen att stå i fokus och vi räknar med att KPIF ex energi tar ytterligare ett stort steg nedåt. Jag behöver knappast tillägga att utfallen blir viktiga indikatorer för när när de första räntesänkningarna kan ske.

CNN:s Fear & Greed index sjunker efter sex veckor på Extreme Greed tillbaka till Greed 71(77). Swedbanks Fear & Greed index hoppar upp till Extreme Girighet 82(72). VIX är fortsatt på en nivå som indikerar låg volatilitet och riskaptit 14,74(13,11). Detsamma gäller Taildex: 9,79(8,66). Den amerikanska 10-årsräntan håller sig för sjunde veckan i rad över fyra procent: 4,08%(4,20%), men är åter i fallande trend. Senast i december när Swedbanks F&G index nådde Extrem Grighet inleddes en andhämtningspaus, men det behöver inte bli så denna gången och det finns inget som indikerar en nedåtrekyl. Tvärtom, med duvaktiga centralbanker kan det bli fortsatt börsglädje.

För fjärde veckan i rad trendar samtliga index över sitt MA200. Flera börsindex är på all-time-high; S&P500, DAX, OMX Copenhagen och OMX Stockholm.

Novo Nordisk har återigen tagit tillbaka ledartröjan som bästa trendare efter att bolaget presenterade flera positiva studieresultat på sin kapitalmarknadsdag. Inte mindre än tre analytikerhus gav dessutom köprekommendationer i veckan. Hela laget trendar över MA200 den här veckan. Techjätten Apple, som trendat under, fick i veckan ge plats för fastighetsbolaget Fabege, programvarubolaget Adobe och finansbolaget MSCI. När vi är inne i nuvarande aktie-hausse är det frestande att allokera ned i obligationer, guld och råvaror, men jag håller dessa innehav långsiktigt, förr eller senare kommer det en rekyl. Laget går bättre än Stockholmsindexen i år, både med och exklusive alternativa placeringar. Se omslag.

En reaktion på ”Min aktievecka 11, inflationsutfall, Extreme Greed, dags för andhämtning? ny topptrendare

  1. LaJohn 10 mars, 2024 / 01:34

    Tack för uppdatering. Intressant att följa din resa framöver.

Lämna ett svar