Momentum – fånga köp- och säljtillfällen

Relative strength index (RSI) – mäter kortsiktiga styrkor och svagheter i aktiekursen. RSI indikatorn är ett hjälpmedel för att fånga dessa tillfällen och den kan användas både för kort- och långsiktiga strategier.

Tänk dig en oscillator, ju fler uppgångar och perioder med uppgång, så visar indikatorn ett värde närmare 100 och närmar 0 vid perioder av nedgång.

Oscillator mellan 0 och 100

Större uppgång och antal perioder med uppgång, närmare 100, säljläge?

Större nedgång och antal perioder med nedgång, närmare 0, köpläge?

En period kan vara x antal dagar men standardinställningen är 14 dagar eller perioder. Vid värden över 70 säger kan man uttrycka det som att aktien är överköpt och att sannolikheten för en nedgång av aktiekursen ökar och vid värden under 30 är aktien översåld vilket indikerar på att sannolikheten för en uppgång är att förvänta.

Standardinställningar 

14 perioder 

Värde över 70= överköpt 

Värde under 30 = Översålt

Som sagt, dyrt kan bli dyrare, men vid värdet 70 börjar det bli risk för att det skall vända nedåt. Signal under 30 nivån indikerar översåld och ger köpsignal

RSI är inte 100% träffsäkert, men den är ett beslutsunderlag som kan användas för att komplettera analys med nyckeltal och fundamental analys.

Man kan experimentera med standardinställningar.

Testa att justera antal perioder, pröva nivåer med 80-20 istället?

Standardinställningar är bra men det går som sagt att skruva på perioder och nivåer. Verktyget finns att använda på flera plattformar för teknisk analys, t ex börsdata, Nordnet m fl.

RSI primärt är till för den som vill vara lite mer aktiv med att köpa och sälja och då hitta rätt tillfälle. RSI är till god hjälp vid en trade som varar mer kortsiktigt eller någon månad. Indikatorn kan även användas vid mer långsiktig strategi om man vill gå in och köpa en viss aktie. Indikerar RSI att värdet är kring 70 kanske man skall avvakta lite, eller tvärtom, är RSI närmare 30 kan det vara en bekräftelse på att det är dags att köpa.

I exemplet nedan har jag tagit fram en bild med H&M:s aktie och RSI indikatorn finns i nedre delen av diagrammet. Titta själv och gör en bedömning av hur träffsäker indikatorn är. I diagrammet kan man konstatera att indikatorn är långtifrån träffsäker, men den är ett bra verktyg kompletterat med all annan analys.

Generellt kan man säga i det extrema läge vi befinner oss idag (200331)på börsen så är den generellt sett översåld. Av de aktier som finns i aktieportföljen är det endast en aktie som har ett RSI (14)-värde över 60, nämligen SCA B aktien (61,4) och tre aktier som har ett värde under 40, Nent (39,0), Electrolux (38,1) och JM (35,5). Köp- eller säljläge? Nja, det krävs nog mer kompletterande analys för att dra någon slutsats, men det kan konstateras att ingen aktie i portföljen har nått ända fram till 70 eller 30.

5 reaktioner på ”Momentum – fånga köp- och säljtillfällen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s