Fånga trenden

Att köpa och äga aktier som ligger i en postiv trend. Hur fångar man in det? Det är vad glidande medelvärde handlar om.

Glidande medelvärden är ett verktyg som används inom teknisk analys för att identifiera trender, stöd och motstånd samt att hitta köp- och säljsignaler. Det glidande medel värdet räknas fram genom att räkna fram genomsnittspriset över X antal föregående tidsperioder.

Vid teknisk analys används ofta den engelska termen; Moving Average (MA) – Ett genomsnitt av historien, fångar trenden i aktiekursen. Med andra ord mäter MA medelvärdet av antalet historiska perioder.

Vi får en positiv trend om Dagskursen större än Medelvärdet = positiv trend

Vi får en negativ trend om Dagskursen mindre än Mdelvärdet= negativ trend

Det finns olika typer av glidande medelvärden men jag använder den klassiska enkla MA, som även benämns; SMA=Simple moving average.

Man kan även vikta de historiska perioderna och då benämns det EMA=Exponential Moving average, men detta lämnar jag därhän, varför krångla till det för sig.

Standardinställningarna i MA är oftast:

50 perioder=kortare trend

200 perioder=Längre trend

Perioder är oftast det samma som dagar. Befinner sig aktien över medelvärdet har vi en positiv trend och tvärtom. 

I diagrammet är den blåa linjen 200 dagars medelvärde. När medelvärdet glider menar man att nästa dag är det 200 dagar tillbaka o sv. När linjerna korsar varandra är det en köp- eller säljsignal. Har dagskursen för aktien en högre styrka än sin svans är den fortsatt stark. När den blå linjen korsar aktiekursens linje uppifrån är det köpläge och tvärtom.

Bilden är lånad från aktiekunskap.nu

Det är även intressant att använda både MA50 och MA200 mot varandra. När MA50 korsar MA200 underifrån upp så har du en köpsignal och tvärtom. 

MA är mest användbar på längre sikt för att mäta den långa trenden. RSI, som jag gick igenom i förra bloggen, är bättre på att fånga in signaler för kortare perioder medan MA ger mer långsiktiga trender. Se länk https://aktieportfoljen.com/2020/03/31/momentum-fanga-kop-och-saljtillfallen/

Det är ganska enkelt att förstå sig på detta verktyg. Dock är det extremt svåra att tjäna pengar på att handla med hjälp av detta verktyg. Man behöver oftast ha en övergripande strategi där medelvärden kan vara en del av strategin för att det skall bli lönsamt. 

Annons

3 reaktioner på ”Fånga trenden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s