Stabil utdelare med försäkring

Igår fyllde jag på med aktier i det finska bolaget Sampo. Värderingsmässigt är Sampo billigare än på länge. DI skriver att ”genomsnittet för de senaste fem åren är ett framåtriktat p/e-tal på 14,6 och p/b 1,9, enligt Factset. Aktien handlas i dag till strax under 14 gånger årets förväntade vinst och 1,4 gånger eget kapital. För nästa år är motsvarande siffror 11,5 respektive 1,3. Även om osäkerheten stor om vad som händer under andra halvåret, ser Sampo lockande ut. Ökar Nordea lönsamheten gynnas Sampo samtidigt som den stabila försäkringsrörelsen sänker risken. Det är inte illa”.

Foto: Per Gustafsson Plats: Friedrichswerdersche Kirche, Berlin

I början av året ändrade Sampo sin utdelningspolicy till att i fortsättningen dela ut minst 70 procent av den årliga nettovinsten mot tidigare 50 procent. Dessutom kan Sampo köpa tillbaka egna aktier, vilket ökar aktieägarvärdet. Vid bokslutet föreslogs en utdelning om 2,2 euro per aktie, vilken nu har sänkts till 1,5 euro. Det är visserligen en betydande minskning, men ger ändå en direktavkastning på 5,1 procent.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s