Flera indikatorer på fallande inflation

Det finns flera indikationer på att inflationen börjar falla tillbaka, men problemet är de skenande elpriserna. Råvarupriser för mat har fallit fem månader i rad och oljepriset faller för tredje månaden i rad. Nyligen föll bensinpriset ner till nivån från februari. Flaskhalsar inom transporter börjar släppa så att utbudet börjar komma ikapp efterfrågan. Allt detta lättar på inflationstrycket. Problemet är just nu att Putin har stängt av gaskranen till Europa och som systemet är nu ökar också elpriset till skyhöga nivåer. Frågan är om EU lyckas separera dessa två energikällor. Vi ska vara försiktigare att ropa att ALLT blir dyrare hela tiden för så är det inte. Det tar naturligtvis tid innan fallande priser på mat och råvaror får genomslag på marknaderna, men risken blir att om alla tror att allt blir dyrare blir det en självuppfyllande profetia.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s