Di: Hedgefonderna som krossat börsen – min strategi

Det finns ett fåtal vinnare bland hedgefonder och de som har lyckats bäst är trendföljande fonder, CTA:s, som i snitt avkastat närmare 8% i år skriver Di. Förvaltarna placerar i alla finansiella tillgångar och styrs främst av matematiska modeller och trender. Det är roligt att Di:s Hans Bolander uppmärksammar mina två största innehav, alla kategorier, Lynx och SEB Asset Selection som jag gick in i tidigare i år när det blev uppenbart att björnen inte kommer att lämna börsen. I år ligger Lynx +39% och SEB Asset +27%. Båda tillsammans utgör 33% av Sverigeportföljen. Jag vill också uppmärksamma Elementa som är min tredje största hedgefond och som Di nämner i samma artikel. Den här fonden använder en annan strategi med klassisk stockpicking där aktier med bäst potential köps och använderen blankningsstrategi för aktier med dåliga utsikter för att öka avkastningen. Elementa är +31% i år. Vad ska man då tänka på när det gäller att investera i hedgefonder? Erik Lidén förvaltare av blandfonden NorQuant Multi Asset (för övrigt en fond jag själv i år köpt andelar i) och doktor i ekonomi säger så här till Di; I en änden finns de som siktar på att bevara kapitalet och skapa avkastning med fokus på riskminimering. I andra änden finns hedgefonder som tillåter högt risktagande med finansiella hävstångsinstrument. De senare har straffats mycket hårt när marknaden rör sig emot deras exponering. Grundrådet är att det är extra viktigt att ta reda på vad man investerar i om man söker sig till hedgefonder. Min egen strategi avseende min ökad exponering mot hedgefonder och blandfonder är främst att jag inte är så intresserad av blankningar och att investera i nedåtgående marknader. Saknas motivation och intresse för detta är det enligt min mening bättre att överlåta det till de som är riktigt duktiga på det och har kompetens, verktyg och matematiska modeller för uppgiften. Mitt fokus ligger på makro, bolagsanalys och stockpicking. I Sverigeportföljen har jag nu en balans där jag ofta går plus även när det är minusdagar på börsen och jag har tillräckligt mycket aktieinnehav för att gå plus även när börsen går upp. I en björnmarknad är mitt fokus att bevara kapitalet och skapa avkastning med fokus på riskminimering. Detta är också de viktigaste kriterierna när jag valde hedgefonder. Hittills har utlandsportföljen i år varit en bra hedge i sig genom valutaeffekten, men även här har jag nu succesivt börjat minska i aktier och ökar lite i hedge/blandfonder. Dollarn är nu så stark gentemot kronan att det blir en risk i sig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s