Monsterhöjning på gång?

Bankerna upprepar sin prognos om att Riksbanken kommer höja styrräntan med 0,75% vid nästa höjning. Handelsbanken och SEB anser t o m att en höjning på hela 1% inte kan uteslutas. Underliggande KPIF stiger och Riksbanken kan tvingas till en monsterhöjning

Annons

5 reaktioner på ”Monsterhöjning på gång?

 1. J 15 november, 2022 / 17:05

  Hej och tack för en väldigt bra blogg.

  Eftersom Riksbanken förväntas höja styrräntan 0,75-1,00% är min fråga om det redan är inprisat i bankernas bolåneräntor? Skillnaden mellan styrränta och listränta är väldigt hög, gör banken förenklat mellanskillnaden i vinst?

  Vår BRF som jag bor i har 1/3 av lånet som löper ut i mars 2023 och vi funderar på om vi ska räntesäkra och binda om den delen nu. Det borde vara ett bra alternativ om kommande höjningar inte är inprisade.

  Samtidigt antar jag att det inte bara är RIksbankens styrränta som avgör vilka räntor låntagare erbjuds av bankerna?

  Tack för en bra blogg.

  Mvh
  J

  Gillad av 1 person

  • Per Gustafsson Ohlin 15 november, 2022 / 17:37

   Hej J,
   Det glädjer mig att du gillar inläggen. Jag tror inte det är inprisat, men detta är inte mitt område. Prata med föreningens bankrådgivare snarast så kan ni säkert få vägledning. Det kan löna sig; förenklat kan man säga att en procentenhets ränteuppgång motsvarar, efter skatt, ungefär 600 kronor mer i månaden per miljon i lån. / Per

   Gilla

 2. Ulf Söderlund 15 november, 2022 / 17:14

  Innebär monsterhöjningen då också en monster slakt av börskurserna ?

  Gilla

  • Per Gustafsson Ohlin 15 november, 2022 / 17:42

   Hej Ulf, nu är det 80% psykologi och 20% ekonomi på börsen. 0,75 är inprisat, men blir 1,0 så lär det påverka börsen negativt. Å a andra sidan om nu marknaden börjar oroa sig för en monsterhöjning på 1,0 så kan det bli lättnadsrally om det ”bara” blir 0,75. Vad tror du? Per

   Gilla

   • Ulf Söderlund 16 november, 2022 / 06:24

    Hej Per
    Eftersom jag överhuvudtaget inte förstår dynamiken i hur i stort sett alla aktier samtidigt går upp eller ner flera procent så inte lätt att gissa vad som ska hända. Finns det någon analys gjord någon gång på hur exempelvis en 3-4% uppgång av OMX utvecklar sig, vilka aktörer startar och driver en uppgång eller nedgång. Någon statistiker borde ha undersökt detta. Det hjälper väl inte att veta vem som gör vad men teoretiskt intressant.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s