Hur stor räntehöjning klarar de svenska hushållen?

@for_ever_going ställde rubricerad fråga och det inspirerade mig att göra en fortsättning på förra inlägget. Det finns ingen entydig svar på hur stor räntehöjning de svenska hushållen klarar, eftersom det beror på flera faktorer som inkomst, skulder, sparande och utgifter. Men enligt olika undersökningar som gjorts av Sifo, Bjurfors och Nordea, klarar de flesta av svenskarna av en räntehöjning på cirka 4–5 procent, inte större än så. Dock angav cirka 1 av 10 personer att de skulle få det svårt att få ihop ekonomin om räntan höjdes mer än 3 procent. Bland de unga, som oftare är hårt belånade i förhållande till sin inkomst, uppger var femte person att de inte skulle ha råd att bo kvar om räntan på bolånet skulle stiga till 5 procent. Det är därför viktigt att se över sina lånevillkor och ha en buffert för oförutsedda utgifter. Det är också bra att pruta på räntan eller binda den om man vill vara säker på vad man kommer betala på längre sikt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s