Hur påverkar höga räntor hushållens konsumtion och BNP?

Höga räntor påverkar hushållens konsumtion och BNP på flera sätt. För det första minskar hushållens disponibla inkomster när de får högre ränteutgifter på sina lån. Det gäller särskilt för svenska hushåll som har höga skulder och korta räntebindningstider. För det andra kan höga räntor leda till lägre bostadspriser och därmed lägre förmögenhet för hushållen som äger sina bostäder. Det kan i sin tur minska deras konsumtionsbenägenhet. För det tredje kan höga räntor öka hushållens sparande eftersom de får en högre avkastning på sina tillgångar. Det kan också göra dem mer försiktiga inför framtiden. För det fjärde kan höga räntor påverka hushållens förväntningar om den ekonomiska utvecklingen och deras inkomster. Om hushållen tror att räntorna kommer att stiga ytterligare eller att konjunkturen kommer att försämras kan de dra ner på sin konsumtion redan idag. Allt detta innebär att höga räntor kan ha en negativ effekt på hushållens konsumtion, som utgör ungefär 50 procent av BNP i Sverige. Om hushållen konsumerar mindre minskar efterfrågan på varor och tjänster i ekonomin, vilket i sin tur leder till lägre produktion, investeringar och sysselsättning. Det kan resultera i en lägre BNP-tillväxt eller till och med en recession, det vill säga två kvartal i rad med negativ BNP-tillväxt.

Annons

2 reaktioner på ”Hur påverkar höga räntor hushållens konsumtion och BNP?

 1. Ulf 1 maj, 2023 / 12:19

  Hej Per
  Detta påverkarväl inte din momentum strategi?
  Mera att du i efterhand kan ha en ide om vad som gjorde att momentum tappades?
  Kanske påverkar max innehav i en sektor?
  Eller hur tänker du ?

  Får gratulera till senaste periodens bra resultat.
  Det mesta verkar gå din väg 🥳

  Med vänlig hälsning,
  Ulf

  Gilla

 2. Per Gustafsson Ohlin 1 maj, 2023 / 16:39

  Hej Ulf, det här inlägget skall mer ses ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och lärande om orsak och verkan. När det gäller min syn på börsen är det mitt förra inlägg som gäller, dvs ”Min aktievecka 18…” Börsen och samhällsekonomin kan ibland gå i olika riktningar. Tack för gratulationen, det har varit en lyckosam rapportperiod hittills. Det blir spännande att se hur det går denna veckan. Hur har det gått för dina bolag? Med vänlig hälsning Per

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s