Kommer FED att pausa räntehöjningarna? och vad vill FED uppnå?

FED har höjt räntan tio gånger sedan 1,5 år tillbaka, från 0,25% i december 2021 till spannet 5,25% i maj 2023. Detta är den högsta räntan sedan september 2007. FED har höjt räntan för att bekämpa inflationen och balansera riskerna från en global finanskris.

FED har signalerat att de kan pausa räntehöjningarna efter den senaste höjningen med 25 punkter till 5%-5,25% i maj 2023. Detta var den tionde höjningen på lite över ett år. FED har tagit bort meningen i sitt uttalande som sa att ”kommittén förväntar sig att ytterligare några räntehöjningar kan vara lämpliga” för att nå inflationsmålet på 2%. FED:s ordförande Jerome Powell sa att ”ett beslut om en paus fattades inte idag” men noterade att ändringen i uttalandets språk kring framtida räntehöjningar var ”betydelsefull”.

FED:s inflationsmål är att hålla inflationen på 2 procent i genomsnitt. Detta är viktigt för att upprätthålla prisstabilitet och maximera sysselsättningen, som är FED:s dubbla mandat. Om inflationen är för hög kan det leda till minskad köpkraft och osäkerhet för konsumenter och företag. Om inflationen är för låg kan det leda till deflation, vilket innebär att priserna sjunker och skulder ökar i reala termer. Det kan också göra det svårare för FED att stimulera ekonomin genom att sänka räntan, eftersom räntan inte kan bli lägre än noll. Genom att sikta på en inflation på 2 procent vill FED skapa en buffert mot deflation och ge sig själv mer utrymme att agera vid en lågkonjunktur.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s