Sommartips – läs av marknadspulsen från hängmattan med Fear and Greed index

När man är sommarledig och inte följer makro- och börsnyheterna så noga kan man alltid ta en snabbkoll på Fear & Greed index. Jag brukar hålla koll på CNN:s och Swedbanks index som tar pulsen på New York respektive Stockholmsbörsen.

Fear and greed index är ett verktyg som används för att mäta stämningen på börsen eller marknaden. Verktyget ” tar pulsen” på marknaden och ger en bild av om investerarna är optimistiska, pessimistiska eller någonstans mittemellan. Med indexet får vi alltså reda på om investerarna är giriga eller rädda. Det finns olika typer av Fear and Greed index för olika marknader, till exempel för aktier, kryptovalutor eller råvaror. Varje index använder sig av olika indikatorer för att beräkna ett värde mellan 0 och 100, där 0 betyder extrem rädsla och 100 betyder extrem girighet.

Ett av de mest kända är CNN:s Fear and Greed Index, som används för att mäta om investerare är för hausse eller baisse på aktiemarknaden. Indexet sträcker sig från 0 (extrem rädsla) till 100 (extrem girighet). Idag är visar indexet 80, vilket indikerar Extreme Greed.

CNN:s fear & Greed index baseras på sju olika faktorer:

1. Aktiekursstyrka (idag Extreme Greed)

Antalet aktier på New York börsen som når 52-veckors högsta i förhållande till de som når 52-veckors lägsta. Ett större antal aktier som når 52-veckors högsta jämfört med 52-veckors lägsta tecken tyder på girighet och vice versa.

2. Aktiekursbredd (Greed)

Handelsvolymerna för stigande aktier i förhållande till fallande aktier på NYSE. Större handelsvolymer i stigande aktier kontra fallande aktier tyder på girighet och vice versa.

3. Marknadsmomentum (Extreme Greed)

Prestanda för S&P500 i förhållande till dess 125-dagars genomsnitt. En större relativ prestation indikerar girighet och vice versa.

4. Sälj- och köpoptioner (Extreme Greed)

Chicago Board Options Exchange put/call-förhållande. En högre put/call-kvot indikerar rädsla och vice versa.

5. Efterfrågan på obligationer  (Extreme Greed)

Utvecklingen av aktier i förhållande till obligationer. Större relativ prestation indikerar girighet och vice versa.

6. Efterfrågan på skräpobligationer (Extreme girighet)

Ränteskillnaden mellan tryggare (IG) obligationer av och (HY) skräpobligationer. En större avkastningsdifferens indikerar lägre efterfrågan på skräpobligationer (signaler om rädsla) och vice versa.

7. Marknadsvolatilitet (Neutral)

Chicago Board Options Exchange (CBOE) Volatilitetsindex (”VIX”). Ett högre VIX-värde indikerar rädsla och vice versa.

När det gäller den svenska börsen brukar jag följa Swedbanks Fear & Greed index som mäter stämningen på den svenska aktiemarknaden (Bilden till höger). Indexet bygger, liksom CNN:s index, på sju likaviktade indikatorer. Idag pekar indexet på 61, vilket indikerar ”Girighet”. Som du kan se är Swedbanks index för Stockholmsbörsen inte lika starkt som CNN:s index för New York börsen som indikerar ”Extreme Greed”. CNN:s index är tillgängligt för alla medan Swedbanks endast är öppet för deras kunder.

Lämna ett svar