Min aktievecka 8, inflationsutfall, börsoptimism, rekyl, ny topptrendare

Imorgon är börserna i New York och Toronto stängda; i USA firas Washingtons födelsedag och i Kanada är det “familjedagen”. Den här veckan är det huvudfokus inflationsutfallen för Sverige (måndag), eurozonen (torsdag) och Kanada (tisdag). I Sverige är varsel och arbetslöshet i en stigande trend och ekonomierna i Europa drabbas hårdare av det höga ränteläget än USA. Inflationsutfallen i Sverige och eurozonen blir viktiga indikatorer inför kommande räntebeslut för Riksbanken och ECB. En viktig temperaturmätare för europeisk ekonomi blir det tyska BNP-utfallet som redovisas på fredag. I USA blir protokollet från senaste FED-mötet offentligt (onsdag) och innehållet är förmodligen hökaktigt. Intressant blir också inköpschefsindexen som redovisas för bl a USA och eurozonen.

CNN:s Fear & Greed index är för fjärde veckan i rad på Extreme Greed 77(78). Swedbanks Fear & Greed index ligger oförändrat på Girighet 66(64). VIX är något högre men är fortsatt på en nivå som indikerar låg volatilitet och riskaptit 14,24(12,93). Detsamma gäller Taildex: 10,73(8,63). Den amerikanska 10-årsräntan håller sig för femte veckan i rad över fyra procent: 4,28%(4,18%).

Trots inflationssmällar i USA avslutade Stockholmsbörsens breda index på tvåårshögsta medan OMXS30 klättrade allt närmare nytt ”all time high”. Börstrenderna ser överlag bra ut och samtliga index ligger åter i en positiv trend. Förra veckan citerade jag Buffet – ”Var rädd när andra är giriga och var girig när andra är rädda” – det gäller fortfarande.

Den här veckan kommer en rapportflod, framförallt från många mindre bolag medan laguppställningen bara har två rapporter från  Intuit och Lundbergföretagen. Camurus har tappat positionen som lagets supertrendare och istället har Mycronic tagit över ledartröjan. Bolaget har, som jag nämnt flera gånger, tagit flera storordrar på senare tid, vilket lyft aktien. 26 bolag trendar över MA200 och två bolag ligger på MA200-strecket. Fabege har länge svajat upp o ner kring sitt 200 dagars medelvärde. Jag har därför halverat innehavet och följer utvecklingen. Nytt är att även favoriten Apple ligger strax under MA200, där har jag viktat ned med 20% och vi får se vart det tar vägen. Båda har ena benet på avbytarbänken.

Lämna ett svar